„M-au trezit bombele. Mai aveam trei luni de facultate.”

Ea este Salma. Este din Tunisia. Am cunoscut-o marți, la Gara de Nord, la ediția specială România în Direct, pe care am făcut-o acolo. Salma era studentă la Harkiv, în ultimul an, la Farmacie. Mai avea trei luni până la finalul facultății.

În dimineața de 24 februarie s-a trezit sub bombardament. Cei 7 tunisieni care se știau în orașul asediat s-au strâns împreună. Salma închiriase o casă la Harkiv din care a plecat doar cu un geamantan.

După 48 de ore de așteptare, un ultim autobuz i-a scos din oraș. „Ajungeți la el în 10 minute că altul nu mai este.” 30 de ore mai târziu au sosit în apropierea graniței de la Siret. În apropiere, pentru că de acolo au mai mers 17 kilometri pe jos. La graniță, Poliția de Frontieră ucraineană le-a luat mai tot. Cei mai mulți dintre ei au intrat doar cu pașapoartele. Dar în viață.

Între timp, unul dintre apartamentele în care au stat la Harkiv a fost bombardat. „Despre locul unde stau eu nu știu nimic.” Și nici nu cred că se va mai întoarce.

Salma vrea să termine școala în România. Bate la ușile facultăților de la noi în speranța că o va primi cineva. Problema este că „azi nici nu mai am cum să dovedesc că am fost studentă acolo. ” „Nu mai am niciun fel de acte care să țină de facultate.”

Pentru trei zile mai are casă în România, iar acum mai mulți oameni se zbat să-i găsească un loc nou.

I-am scris povestea nu numai ca să arăt că războiul lovește în milioane de destine care-și duceau viața liniștit. Că povestea asta tulbură apele peste tot în lume. Că îngrijorează familii de pe toate meridianele și că nu ne lasă să ne trăim viețile.

Dar mai este un lucru pentru care am scris. Fata asta, care nu mai are un viitor sigur în față și este prinsă în două luni, marți venise la gară cu ajutoare și donații pentru cei mai sărmani ca ea. Iar ziua și-o petrece acolo ca voluntar pentru că știe un pic de rusă și ucraineană și-i poate ajuta pe cei care sunt acolo cu copii mici. Căci asta fac oamenii care sunt în necaz. Se ajută.

Interviul cu ea este la finalul ediției speciale de mai jos.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!