Lucruri mici și utile de la Uniunea Europeană.

Din 2012 am auzit destul de des întrebarea: ”ce ne dă, mă, nouă Uniunea Europeană asta?” După care au venit specialiștii, analiștii, liderii de opinie și birocrații și ne-au tot explicat, nene. Că ne obligă să ne curățăm justiția, că îi ține în frâu pe liderii noștri, că oferă securitate și locuri de muncă. Nu vă mai plictisesc că le-ați tot auzit. Dar ceva palpabil dă Uniunea asta?

Uniunea Europeană înseamnă însă și alte câteva găselnițe care literalmente v-au schimbat viața. Și pentru care merită să le dați un vot oamenilor ăstora. Deci, lucruri simple și foarte utile de la UE:

Cabluri identice la încărcătoarele de telefon. UE a obligat companiile să facă asta din 2015, dar companiile deja s-au supus. Rațiunea e legată de mediu, dar ne face viața mai mișto. ”Care ai mă un încărcător de Nokia?,” a murit deja.

UE v-a ieftinit convorbirile telefonice prin obligarea la scăderea așa numitelor tarife de interconectare. La fel o să scadă prețul convorbirilor internaționale, roamingul. Nici telefoanele nu au granițe.

UE a băgat standarde la jucării. Astfel nu mai primim din China jucării de doi lei care folosesc vopseluri pe bază de plumb. Mai liniștiți pentru copii.

Tot birocrații de la Bruxelles v-au dat becurile ecologice. Știu, nu vă plac, sunt scumpe, dar țin mai mult și consumă mai puțin.

Știți mizeriile alea pe care vi le fac companiile aviatice, în special alea low-cost? Când te pun să te aștepți, îți pierd bagajele și așa mai departe. Ei bine acum dacă te plângi, îți primești banii înapoi și ăștia de frică, s-au mai potolit. Tot UE a făcut-o și pe asta.

De prin 2012, UE ne-a scăpat de plăcile de azbest cu care mii de oameni săraci își făcuseră acoperiș de zeci de ani încoace.

UE e printre singurii care au reușit să-i dea peste nas marelui Google pe care-l obligă de puțină vreme să șteargă, la cereare voastră, căutările ale căror rezultate vă sunt defavorabile.

Și ar mai fi ceva. UE e cea care printr-un sistem deștept le-a impus televiziunilor și radiourilor să difuzezeși producții europene. E unul dintre motivele pentru care vă bucurați la televizor de seriale românești.

Nu vă mai spun că UE ne obligă să avem autostrăzi, dar tot ea ne spune și viteza cu care trebuie să meargă trenurile, maximum 160 la oră. De aceea a trebuit să refacem calea ferată București Constanța, ca să putem respecta viteza și ajunge mai repede.

Și dacă o să selectați gunoiul mai mult și mai des din 2015, tot de la Bruxelles vine și asta.

Astea sunt cele care mi-au venit în minte la o primă căutare. Dar oricât de inepte o sa vi se pară uneori standardele oamenilor ăstora, uneori pot fi folositoare. Știu sunt și lucruri nesuferite, dar din când în când, trebuie să fiți optimiști. (foto)

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!