Kӧvesi și spionii. Lucrurile simple

Un singur lucru poate fi cert în cazul Kovesi-Black Cube. Că toți cei care ne dăm cu părerea nu știm decât vârful situației. Și că, de obicei, în astfel de cazuri, lucrurile sunt mai complicate. De aceea, trebuie să recurgi la bun-simț și la regula simplă: urmărește banii.

Ce spune bun-simțul?

Că șefa DNA este cu siguranță supusă unor presiuni uriașe în fiecare zi. A deranjat diverse mușuroaie și acestea nu vor sta fără să răspundă. Este job-description să fie amenințată, să i se caute toate rufele murdare și să i se pună în vedere că o să i se întâmple ceva.

De ce știm acum despre asta? Pentru că probabil presiunile au fost teribil de mari sau pentru că s-au mutat în altă zonă: familie, cunoscuți, oameni vulnerabili. Sau pentru că forța implicată era atât de mare, încât să nu o poată gestiona singură.

Argumentul celor de la Black Cube că ar fi căutat dovezi de corupție în rândul guvernului și al agențiilor e străveziu. Pentru că, bănuiesc, nu au fost angajați de un guvern să facă lucrul acesta. Ci doar de o instituție privată care putea să-i angajeze să strângă lucruri compromițătoare. Voiau să facă un denunț mai departe? Sau să șantajeze? Vedem.

Nu cred că angajatorii erau de prin Israel. Pentru că oricâți cetățeni israelieni ar lua la puricat statul român, statul evreu nu i-ar extrăda. Deci cred că pe sectorul acela ar fi destulă liniște. Sunt și niște români pe acolo, pe care nu i-a mai văzut nimeni.

Ce spune urma banilor?

Contractorul celor de la Black Cube va fi cel mai interesant de aflat. Ei spun că e vorba de un client din România. Am o îndoială teribilă că numele respectivului este în clar. Cred că sunt mulți intermediari la mijloc. Și cred că cei doi prinși nici măcar nu știu pentru ce client real lucrează. Aici nicio variantă nu este exclusă: de la afaceriști, politicieni, servicii sau consorții ale acestora. Public s-ar putea să nu știm niciodată cine a pus asta la cale.

Una peste alta, e clar că bătălia  s-a mutat la un nivel necunoscut până acum. Iar prin ceața asta nu poți să distingi bine. La final, există însă ceva clar: DNA nu a ridicat niște sfinți. Și de aici trebuie să vă gândiți propriile răspunsuri.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!