În țara lor, legea e doar pentru noi

Mă uit cu uimire c-a trecut aproape o săptămână de când ministrul educației, Valentin Popa, nu a oprit în trafic la semnalul unui polițist și că nu există niciun fel de reacție la treaba asta. Sau, ca să fim preciși, i-a cerut șoferului să nu oprească pentru că ”mașina de poliție nu ar fi fost inscripționată.”. Șoferul circula cu mult peste viteza legală și a fost oprit doar când Poliția a pornit după ei cu girofarul. Evenimentul, de neconceput în orice țară cu o minimă civilizație, zace însă fără reacții, consecințe sau măcar atenționări. Domnul ministru al ”educației”, cum ar veni, este foarte liniștit. Nici măcar niște scuze publice nu au apărut

Între timp, doar în ultimele patru zile,  România a fost tulburată de câteva evenimente cu consecințe catastrofale pentru câțiva dintre semenii noștri. În Gorj, o mașină a ieșit fără să se asigure pe drumul național și un microbuz s-a răsturnat.  Șoferul grăbit nu a vrut să stea la stop. 11 răniți au fost în urma accidentului. 

Patru oameni au murit pe celebrul E 85. Doi oameni au fost răniți, iar doi au scăpat. Coliziunea fost frontală. Între morți se află și un copil. Ceva mai devreme, pe același drum, murise și o femeie de 27 de ani. 

Sâmbătă seara un șofer de 18 ani a condus băut, a rămas fără permis, s-a urcat iar la volan și a lovit două mașini. Nepăsare față de orice și de oricine. 

Sâmbătă după-masă o mașină s-a răsturant pe A2, iar șoferul a murit

Vineri un microbuz românesc s-a răsturant în Slovenia, iar o persoană a fost rănită grav

Mă opresc cu lista aici. În România au murit anul trecut 1951 de oameni în accidente rutiere. Una dintre cauze este disprețul profund pe care îl avem față de lege și față de semenii noștri. Iar între fapta ministrului și ce se întâmplă pe străzi este o legătură profundă. Disprețul față de lege etalat de la cel mai înalt nivel nu face decât să coboare până jos. Fiecare crede că este mai bun, mai important și mai îndreptățit decât un coleg de drum sau de viață. Fiecare crede că știe pe cineva, fiecare știe că poate suna undeva.  De asta se și moare pe capete.

Iar când zilnic primim dovada că legea este opțională, oamenii vor crede că asta este valabil și pentru ei. Când ministrul, polițistul, șeful funcționar nu opresc la semnalul Poliției, atunci nimeni nu o mai face. Nu e nicio diferență între lumea care disprețuiește legea și un ministru care procedează la fel. Nu rangul dă onorabilitatea, ci modul în care te raportezi la lege și faptele tale. 

Nu mă miră nici lipsa de reacție a societății, a partidelor, a propriului partid. Încălcarea legii circulației este cel mai mic lucru condamnabil azi în România. Ne-am pierdut fibra de rezistență la astfel de fapte. Nu mai reacționăm decât la mișelii majore. Nu mai facem masă critică decât la cele mai înspăimântătoare fapte ale lor. Nu observăm însă că de fapt problema reală este slăbirea țesăturii sociale. Toate faptele mici săvârșite de fiecare om cu funcție sunt cele care ne spun cel mai mult. ”Toți sunt la fel” e scăparea lor, dar și cea mai tristă frază pentru că nu e așa. Disprețul, grosolănia și ciocoismul lor sunt cele care ne-au adus aici. 

Eu o să continui să cred că gestul acestui ministru este incalificabil și că acesta ar trebui să fie ultimul său mandat. 

În fotografia de la Inquam Photos, ministrul a jurat să respecte toate legile țării. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!