Faci pușcărie ca să nu fie căsătorie?

Povestea în care PSD s-a angajat ar putea fi fatală unor lideri ai partidului. Miza nu este esențială pentru întreg partidul, dar este vitală pentru unii dintre șefii, mai ales pentru Liviu Dragnea. Liviu Dragnea vrea să-și securizeze un anumit public și să mai pună ceva praf peste întâmplările sale curente. Și să mai spună lumea că ”uite, maică, ce român bun și credincios este.” Întrebarea este însă cât de mulți sunt acești oameni? Și ce se întâmplă dacă inițiativa nu scoate peste 5 milioane de români la vot?

Dacă nu trece de acest hop pe care singur și l-a pus, Dragnea va avea o problemă majoră de credibilitate, dacă după ziua de azi mai e necesar.  Un referendum picat, îl va dărâma semnificativ. Astfel, liderul PSD este nevoit să câștige. Nimeni nu-l obliga să pună referendumul pe agendă. Va juca și această carte în bătălia din partid. Se va folosi de prilej pentru amânarea execuției. De aici încep nelămuririle.

 

Direcțiile de acțiune pentru organizare vor fi două: una care ține de partid și alta a Bisericii. Organizațiile din CpF nu au infrastructura necesară pentru a susține logistic un referendum. Așa că greul va pica pe partid. Și pentru că, foarte probabil, nu va fi vot electronic, toate schemele clasice vor fi permise. Vor fi puse la lucru autocarele, vor fi activate rețele de partid. 

Cât de activi vor fi primarii, însă? Nu e tipul de acțiune care să le bage ceva în buzunar. Nu ține de organizația lor. Țineți minte că mereu sunt probleme de mobilizare când vine vorba de alegerile parlamentare. Sigur, unii cred în această temă, dar ea nu le este opozabilă tuturor. Unora le este indiferent, alții au ceva  de împărțit cu Dragnea. Și l-ar putea lăsa baltă. Pentru liderul lor e un test suprem. Pentru ei ar fi o ocazie potrivită să scape de el.

Pentru că va lipsi tehnologia, toate metodele vor fi permise. Dar de unde vor veni banii? Cine va muta autocarele, dar cine le va plăti? Se va mai recurge oare la plata votului? Dar la votul multiplu?

Cine se va bagă seara la falsificat voturi pe o temă care nu-ți aduce niciun profit? Îți asumi să mergi la pușcărie, doar ca să nu fie căsătorie? De fapt aceasta este marea întrebare. Poți în România să scoți milioane la vot pentru o idee, fără să pui la bătaie logistica de partid?

Liviu Dragnea este chiar primul care știe. El a fost condamnat tocmai pentru nereguli în organizarea unui în vot. Cine are chef să-l urmeze? Ori dacă Dragnea nu câștigă partida, cine știe ce procurori îți coboară pe cap. Iar eu nu cred că PSD poate aduce la vot șase milioane de oameni fără să croiască câte o șmecherie pe ici pe colo.  

Iar dacă Dragnea pică până atunci, pentru noii lideri ai puterii e la fel de important acest referendum? Nu cred că făcea parte din agenda lor. Și nici din bătaia lor de cap. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!