Departe de vaccin, fără restricții, de acum suntem pe cont propriu

Începe ziua libertății și a relaxării, spune multă lume,  dar eu aș zice că e mai curând o zi a responsabilității. Și că trebuie să ne schimbăm modul de a privi viața pentru o foarte lungă perioadă de timp. Boala nu dispare și că va trece foarte mult timp până când nu va mai fi un pericol. Întâmplarea următoare cred că va convinge

Președintele companiei Sanofi, Paul Hudson, una dintre corporațiile din domeniul farmaceutic a anunțat recent că Statele Unite ale Americii au dreptul la cea mai mare precomandă pentru un vaccin ”deoarece guvernul american și-a asumat cel mai mare risc în dezvoltarea produsului.” Mai pe șleau: americanii bagă bani în dezvoltarea vaccinului de către Sanofi și bagă mai mulți decât alte state. Asta deși nu știu dacă compania va ajunge la un rezultat. 

Cursa vaccinului este purtată de mai multe companii, institute publice și universități, dar nu toate vor reuși să găsească produsul. Cine îl va găsi, va câștiga, însă cel mai mare premiu din istorie. De asta guvernul american bagă bani în mai multe companii, iar Trump, personal, stă de vorbă cu șefii corporațiilor. Deja o astfel de atitudine stârnise scandal în Germania, unde americanii investiseră serios într-una din companii. 

În replică, Comisia  Europeană a strâns într-un teledon, nu mai puțin de 7,4 miliarde de euro ca să investească în găsirea unui vaccin. Gestul are mai mult sens după declarația șefului Sanofi. E o cursă strânsă între Europa, America și China pentru descoperirea vaccinului. 

Înapoi, însă, la declarația lui Paul Hudson. Nici nu a apucat să-și termine fraza în care America are prioritate că a și venit replica de la Paris. Sanofi e o companie internațională, dar de-a lungul ultimilor ani, guvernul de la Paris i-a dat zeci de milioane de euro scutiri de taxe pe teritoriul Franței. De asta adjunctul ministrului de finanțe e primul care a vorbit spunând ”că privilegierea din rațiuni financiare a unei țări este inacceptabilă.” Acum șeful Sanofi va fi invitat la o întâlnire cu președintele Macron și, probabil, i se va pune în vedere că Europa nu stă la coadă.

Probabil că aceeași discuție este purtată cu fiecare companie care dezvoltă acest vaccin. Încă din martie, cinci dintre coloșii medicali au anunțat că fac schimb de practici și că pun la punct protocoale comune care să ducă la apariția unui vaccin. Iar OMS spune că orice vaccin care apare este un bun al omenirii și că nicio țară nu are prioritate. Și adaugă că ”nicio persoană nu trebuie pusă mai jos pe scara vaccinării din cauza condiției sale sociale.”

Tehnic, la discurs stăm bine, adevărul este că fiecare bloc din cele trei face orice ca să ajungă primul la rezultat. China caută o companie campion care să reușească, așa cum a găsit pe Huawei în domeniul 5G. Deocamdată are o armată de 1000 de cercetători care lucrează la institutul armatei. Și faptul că cea mai mare parte a producției farmaceutice e pe teritoriul său. 

În fine, singurul lucru asupra căruia toată lumea e de acord este că descoperirea va mai dura un an. Iar dacă negocierea între cele trei părți va ajunge la un rezultat, atunci va începe producția, distribuția și alcătuirea listei de priorități. Și vaccinarea pe un teritoriu uriaș a miliarde de persoane. 

Ce înseamnă asta pentru un cetățean obișnuit din România? Că suntem la ani distanță de o protecție artificială. Și că e posibil să te imunizezi natural până când vaccinul ajunge la tine. De asta, de azi, tu ești singurul responsabil pentru tine și familia ta. Ai grijă de tine!

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!