Dahna, o aplicație de slăbit cu rețete sănătoase

Știu că este ultimul lucru din lume pe care să-l acceptați: un supraponderal să dea sfaturi de trăit sănătos. Dar trebuie să aveți încredere în mine că mă străduiesc. Că ascult zilnic metode, că sunt dispus să încerc lucruri noi și mai ales că eu caut informații. Și ascult oameni de specialitate.

Iar dacă asta nu este suficient, vă dau un argument ca să vedeți că toate astea au un efect. Știți că de ani buni că doctorul Gabriel Tatu-Chițoiu este cel care mă supraveghează din punct de vedere cardiologic. Am mai scris despre asta.

Iar în 2015, am publicat o scrisoare pe care domnul doctor Tatu-Chițoiu, fost șef al Asociației Cardiologilor din România, o adresa societății românești și care atunci a făcut vâlvă. Era legată de fumat căci el a fost mereu preocupat de starea de sănătate a populației la nivel general.

Gabriel Tatu-Chițoiu

Ideea următoare pleacă dintr-o preocupare a sa legată de îmbunătățirea stării generale de sănătate în România. Modul în care mâncăm ne îmbolnăvește. De aceea, doctorul Tatu-Chițoiu și soția sa, Daniela, au dezvoltat o aplicație pentru mâncare sănătoasă.

Dahna – Diet According to the Healthy Heart Nutritional Approach

Domnul doctor are o sumedenie de provocări la adresa mea. Și cum mă vede mai rotunjor, tot speră că mă prinde cu colestreolul. Doar că analizele mele arată un colesterol în limite normale. Asta pentru că nu mănânc uleiuri, prăjeli, iar carne mănânc rar. Dar mai e ceva de folos. De ceva vreme folosesc aplicația de care vă pomeneam, Dahna.

Aceasta este o aplicație care face cele două lucruri care mie îmi plac enorm: salvează timp și economisește bani. Asta pentru că îți spune exact ce să mănânci în zilele următoare și ce trebuie să cumperi ca să ajungi la mâncărurile respective. Adică îți dă lista de cumpărături cu care ajungi la produsul final.

Este important să știți că această este o aplicație medicală și respectă recomandările pe care ți le-ar da un medic privind la dosarul tău, în conformitate cu cele mai noi abordări din domeniul cardiovascular.

DAHNA evaluează profilul fiecărui utilizator și estimează riscurile de dezvoltare de boli cardiovasculare precum infarct sau accident cerebral vascular, oferind soluția unei diete personalizate pentru sănătatea cardiometabolică. Estimarea gradului de risc (SCORE-OP, scorul Framingham) este proiectat în conformitate cu recomandările experților în cardiologie și ale societăților internaționale de prestigiu precum European Society of Cardiology, European Association of Preventive Cardiology, American College of Cardiology, American Heart Association.

În plus acest lucru este personalizat pentru fiecare client.

Sau cum ar spune medicii care au creat-o:

Utilizatorii introduc datele personale pentru a crea un profil cardiometabolic și a afla riscurile pentru sănătatea inimii. Primesc recomandări conform Ghidurilor medicale pentru a-și îmbunătăți gradul de risc. Concomitent sunt atribuite personalizat, în funcție de gradul de risc, planuri alimentare terapeutice zilnice. Odată cu respectarea planurilor alimentare și o reevaluare periodică la 6 luni a profilului, aplicația urmărește progresul gradului de risc de a face o boala cardiovasculară în următorii 10 ani, dar și progresul parametrilor care stau la baza calculării acestui risc cum ar fi tensiunea arterială, colesterol total sau HDL, LDL colesterol.

Mai pe șleau, asta înseamnă că atunci când îți faci cont, gratuit la primul pas, începi să pui pe hârtie date personale legate de starea ta de sănătate. Înălțime, greutate, analize de sânge, activitate sportivă. Aplicația face o proiecție a sănătății inimii tale în următorii ani. Și apoi vine cu propuneri despre ce să mănânci. Iar propunerile vin sub formă de meniu pe câteva zile.

Ce să mai gătesc?

Când Alina mă întreabă ce să mai facă de mâncare, eu fiind lemn la materia asta, deschid aplicația și-i recit de acolo. Aveți mai jos câteva sugestii de meniu dintre cele de pe contul meu. Atenție, aceasta nu este o dietă și nu se potrivește altcuiva decât mie. Deci nu e musai să mâncați asta.

Și de ce aplicația urmează o dietă mediteraneeană?

Daniela și Gabriel Tatu-Chițoiu consideră că dieta din jurul Mediteranei este cea mai bună pentru sănătatea inimii. Și, dacă-i vedeți pe amândoi, puteți să considerați că acesta nu este un mit. Doi oameni în parametri corporali perfecți, care mănâncă firesc și sunt plini de activitate și viață.

Daniela Tatu-Chițoiu

Spre deosebire de alte diete, dieta mediteraneană nu se referă la privare sau la numărarea obsesivă a caloriilor. Mai degrabă, dieta mediteraneană este despre o schimbare a stilului de viață – o schimbare de la fast-food la slow food, de la carne si grasimi nesanatoase la o mulțime de peste, fructe proaspete, legume și cereale integrale. Aplicatia Dahna iti atribuie zeci de meniuri zilnice din care tu ti le alegi pe cele preferate si nu trebuie sa numeri calorii, macro si micronutrienti pentru ca le primesti atat cat ai nevoie in doza zilnica recomandata asa cum recomanda medicii.

Una peste alta, vedeți de ce nu-mi pierd speranța că o să slăbesc. Voi reuși într-o zi cu ceva mai multă strădanie și ceva renunțări. Dar măcar acum reușesc să mănânc sănătos și am rețete la îndemână atunci când îmi doresc. Aruncați o privire, poate găsiți ceva potrivit și pentru voi.

Foto: Pexels

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!