Cum ne purtăm cu rușii obișnuiți?

După începerea războiului, Europa a luat o serie de sancțiuni care lovesc în cetățeanul de rând din Rusia. E vorba de sancțiunile economice care golesc magazinele de la Moscova, împiedică avioanele să zboare, sancțiunile care sărăcesc. Nu este niciun dubiu aici, toate sunt făcute ca populația să aibă o reacție. Și este de înțeles. Țara ta a intrat în război, trebuie să poți face ceva. 

Doar că, în Europa am făcut mai mult. Rusia și sportivii săi au fost interziși la competițiile sportive. Sau vor trebui să se distanțeze, cazul tenismenului Medvedev. Este de așteptat ca la Wimbledon să trebuiască să zică mai mult decât faptul că vrea pace în lume.

De asemenea, multe instituții de cultură au hotărât să nu mai joace piese clasice din Rusia. Iar mari oameni de cultură au trebuit să părăsească instituțiile lor pentru că nu s-au distanțat de Putin. Dirijori sau soprane celebre. Atitudinea generală față de oamenii din Rusia este de respingere. 

În România, directorul TNB. Mircea Rusu a fost aspru criticat pentru că a refuzat proiecția steagului ucrainean pe clădire. El crede că operele ruse trebuie jucate în continuare. Iar directorul centrului cultural al Rusiei la București spune că unii copii ruși în București au fost agresați de cu termeni ca ucigaș sau ocupant. 

Pe de altă parte, în Rusia, sunt proteste firave. Din neștiință, din fantasma dată de propagandă sau, cu siguranță, din frică. Rusia este asaltată de găști de mafioți, oligarhi și orice ieșire în fața guvernului te poate costa chiar viața. Nu e de mirare că toată lumea care ar putea să vorbească se teme. Aparatul de ucidere al lui Putin este complet pornit. Iar cei care pleacă din țară sunt numiți trădători. 

Și foarte mulți, cei mai mulți, cred în Putin. 

Dilema spune așa: dacă vrei să vorbești poți muri, iar dacă nu vorbești, lumea civilizată te consideră părtaș.

Cred că, la fel ca în toată lumea, poporul rus este cinstit și corect în majoritatea sa. Și că este prizonierul unor  criminali. Pe de altă parte, știu că dacă bariera de frică sau nepăsare în fața crimelor nu este ruptă, oameni nevinovați vor fi uciși de bombe.  

Mi-a spus cineva pe Facebook că, dacă pun problema așa, dau dovadă de relativism moral. Și că nu există decât un răspuns la treaba asta: delimitarea de Putin. De acord, dar asta nu rezolvă problema. Pentru că este absurd să crezi că toți oamenii unui popor au aceeași înțelegere a unei chestiuni, același grad de dezvoltare și același tip de reacție. Bunăoară, cu siguranță sunt ruși care protestează, unii care nici nu înțeleg problema și alții care sunt prea speriați să facă ceva.

Deci un răspuns corect ar avea mai multe paliere.

În privința marilor personalități culturale și sportive ale Rusiei mă aștept să protesteze și să vorbească. Mai ales dacă lucrează în lumea vestică. Putin nu-i poate ucide pe toți. Câtă vreme lucrezi în democrație și te bucuri de beneficiile sale, trebuie să vorbești împotriva crimelor. Căci aici nu e vorba de viziune politice diferite, aici oamenii sunt omorâți cu tunul. Mi se pare o datorie să vorbești. Și cred că oamenii cu care lucrezi îți pot cere asta.

Desigur, dacă crezi în asta. Poate ți se pare normal ce se întâmplă și atunci, ești liber să spui că-ți place ce vezi. Îți asumi consecințele, dar marele public trebuie să știe ce gândești.

Dacă ești un cetățean obișnuit și informat care trăiește în democrație sau acasă, în Rusia, mă aștept să protestezi și să vorbești cu prietenii tăi despre asta. Să fiți cât mai mulți care să vorbiți liber. Nu pot fi toți omorâți. Dacă nu ieși în stradă, măcar vorbește cu cei din jurul tău.

Dacă ești un cetățean onest care crede în Putin, mă aștept doar să ai deschiderea să-i asculți și pe ceilalți. Să-ți pui întrebări despre ce se întâmplă în jurul tău. După care, vei afla.

Și cred că lumea liberă are tot dreptul să ceară să te porți așa. Iar dacă refuzi și dorești să ignori moartea unor civili, să fii pregătit să înfrunți întrebările și consecințele susținerii unui război criminal.

Photo by Anna Tis from Pexels

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Cum ne purtăm cu rușii obișnuiți?

 1. Chitzu spune:

  Putin are (zic ei) 90% aprobarea poporului rus.
  Deci daca ii zic unui rus obisnuit ca sustine un criminal gresesc maxim 10%.
  Este foarte rezonabil sa afirm ca rusii sustin un criminal

  1. Hărăguș Radu spune:

   Total fals , Rusia se va autodistruge , se află pe un drum greșit .Au dovedit în acest război cu Ukraina , că sunt slab pregătiți ca o armată , rudimentară aș putea spune . Complet depășiți la toate capitolele militar , economic ca nivel de cultură . Marea corupție patronată de Putin , tind să cred că se va dezmembra și v-a mai rămâne prea puțin , exact cum s-au întâmplat cu marile imperii , din cauza exceselor politice , au devenit simple state în ziua de azi .

 2. Anul trecut am început o colaborare cu o firmă din Rusia. Am făcut un site de prezentare, iar la începutul acestui an m-am înscris și am plătit avansul pentru participarea la un târg la ROMEXPO. În urma invaziei Ucrainei de către Rusia am considerat că e de bun simț să renunț la participarea la târg. Cât despre colaborarea cu respectiva firmă, rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul. Probabil că voi căuta o o alternativă în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!