CTP și Tolo despre refuzul grațierii. Și ce cred eu

Președintele a dat de înțeles că nu-i va grația pe Gică Popescu și Gigi Becali. Argumentul său este că nu a grațiat pe nimeni în al doile mandat având mai multă încredere în justiție și mecanismele ei. „O afirmație riscantă?„l-a ]ntrebat Lili Ruse pe Cătălin Tolontan.

„Își asumă pierderi de imagine Traian Băsescu” l-am întrebat și pe Cristian Tudor Popescu.

Ce cred eu, vorbind doar despre cazul Popescu:

Dezbatarea a fost denaturată de argumente legate de prestația pe gazon a lui Popescu, de caracterul său, de faptul că era un bun creștin și că a reprezentat România cu cinste. În ciuda simpatiei pentru Gică Popescu voi spune că toate aceste argumente sunt greșite, nefolositoare și incorecte.

Singurul argument valabil este cel legat de propunerea procurorului de a-l condamna cu suspendare. Acolo este cheia problemei. Mi-a plăcut partea din mesajul Președintelui în care s-a așezat în spatele instituțiilor spunând că preferă să respecte un judecător. Foarte corect și de bun augur, de vreme ce puțini politicieni sprijină instituții. Doar că în această situație poate ar trebui cumpănit și punctul de vedere al procurorului.

Desigur judecătorul are dreptul de a trece dincolo de aceste propuneri, mai ales dacă îndrumările profesionale solicită o mai mare asprime. Iar hotărârea sa trebuie respectată cu sfințenie. Cred că, având astfel de cântărit între două instituții, Președintele a ales să sprijine instanțele și pentru a nu crea precedente în care subiectivismul să învingă.

Mai există un lucru care trebuie subliniat aici. Dacă ar accepta o grațiere acum,  atunci ar fi și o victorie a argumentelor greșite pe care tocmai le-am invocat, ceea ce ar fi periculos.

În fine, un argument politic. Președintele construiește o formațiune de dreapta pe un spațiu în care o grațiere nu l-ar fi ajutat. El nu are nevoie de publicul care cere în mod obișnuit astfel de lucruri. Nu-i va fi niciodată alături.

Eu am să rămân totuși cu această nelămurire: de ce au cerut cu suspendare? Care e acel detaliu, care după ani de anchetă, a dus la concluzia că Popescu nu trebui să facă închisoare? Și dacă l-ar ști, s-ar răzgândi Președintele?

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!