Bizarul caz al românilor renegați de propriul stat

Birocrația, hei-rupismul și haosul care caracterizeaza administrația din România au generat în ultimile luni un fenomen subteran de amploare, care a dus la o situație limită și fără rezolvare pentru mai multe persoane. O situație în care nu se poate merge nici înainte, nici înapoi, nici în stânga, nici în dreapta.

Și nu e vorba doar de blocarea unor acte, ci de suspendarea unor vieți la propriu. Nu știe nimeni de câți oameni vorbim. dar unele surse avansează cifre care merg la ordinul miilor.

Gândiți-vă că sunteți cetățean român și trăiți în străinătate. Aveți viața, școala, familia acolo. Aveți nevoie la un moment dat de un nou pașaport și veniți acasă să vă faceți actele. Și aflați că nu mai sunteți cetățean român. Pentru că nu ați fost niciodată. Știu, greu de conceput, dar este cazul copiilor moldoveni, ai căror părinți au primit cetățenia română în ultimii ani.  Cum sună asta?

Este cazul Anei P: ”În 2011 am dobândit cetățenia în baza actelor tatălui meu care e cetățean român din 2002. Am plecat la facultate în Italia în calitate de cetățean român, în actele italiene la fel figurez ca cetățean român. După facultate am obținut un job bun, iar în luna mai 2016 am depus la reînnoirea pașaportului român la consulatul din Milano. Mi-a fost refuzată cererea și am fost redirecționată către Autoritatea Națională de Cetățenia (ANC).

Odată cu expirararea pașaportului – șederea mea devenise ilegală. Am venit în Moldova să încerc să deschid o viză italiană de lucru cu pașaportul moldovenesc și am fost refuzată precum că „sunt cetățean UE și nu am dreptul la viză”. Mi-au comunicat să aduc o dovadă precum că am pierdut cetățenia, doar astfel mi-ar deschide viza. Nici cetățean român nu mai eram, nici cetățenia moldovenească nu mă putea salva (…) De la muncă am fost convinsă să mă concediez și să merg acasă să îmi rezolv problemele. M-am concediat, am lăsat acolo casa, lucrul și tot ce am acumulat 5 ani, cartea de identitate italiană și-a pierdut valoarea – nici nu mai pot aplica pentru cetățenia italiană, cu toate că am locuit acolo deja 5 ani.”

Kafka? Nu! Statul român. Dar stați un pic că mai avem. Ion Stah este din Republica Moldova, raionul Drochia. Trăiește la Londra de ani buni. El a dobândit cetățenia română în 2002, laolaltă cu mama sa. A primit, așadar, ca toți ceilalți CNP și acte românești. Dar a venit la înnoirea acestora. 

„Când am dat să-mi fac paşaport mi s-a spus că eu nu mai sunt cetăţean român, adică eu nu mai exist în nicio bază de date şi practic ei sunt nedumeriţi cum am primit eu acte româneşti până acum. Toată vara am umblat pe la Bucureşti, aceia mă tot trimiteau dintr-o parte în alta, de la Direcţia Generală de Paşapoarte mă trimiteau la Autoritatea Naţională de Cetăţenie, ba mă trimiteau la Administrarea bazelor datelor şi evidenţa persoanelor”

Nu sunt singurii. Sunt prinși între uși, între lumi și între vorbe. Sunt români, au CNP, dar nu mai sunt români, pentru că statul nostru nu le mai dă voie să fie români. Statul nu-i mai vrea deși i-a luat aproape cu forța în anii trecuți, după ce părințiilor primiseră cetățenia.

Unde se produce scurtcircuitul? În articolul 9, aliniatul 2 al Legii cetățeniei. ”În cazul în care numai unul dintre părinţi dobândeşte cetăţenia română, părinţii vor hotărî, DE COMUN ACORD, cu privire la cetăţenia copilului.” 

Așadar, fiecare copil moldovean primește cetățenie odată cu părinții săi. Dar, dacă numai unul dintre părinți a primit cetățenie, atunci la dosar trebuia pus un acord scris al ambilor părinți. Știți, cum e la noi la plecarea în străinătate, când merge doar un părinte.

Până anul trecut nimeni, dar absolut nimeni nu s-a formalizat atât de tare să ceară și acordul. Acordările de cetățenie s-au dat pe bandă rulantă pentru toți copiii minori ai celor care deveneau români.

De anul trecut cineva a devenit mega riguros. Și nu numai. Primăria Sectorului 1, acolo de unde se pleacă în procesul legislativ al acordării cetățeniei, cere pe bandă rulantă la judecătorie anularea certificatelor inițiale. Dacă intri pe portalul instanțelor o să rămâi mirat câte solicitări face PS 1 de anulare a unor certificate de naștere.

Absolut bizar pentru un stat care nu știe să respecte niciun fel de legislație, care nu poate face față marilor tunuri, care nu mai găsește acte de acum un an sau doi. Dar a învățat foarte repede să ia la puricat dosare vechi de ani buni și despre care a aflat brusc că nu mai corespund realității. Cum se arată, statul român a devenit pro-activ tocmai pe spatele unor foarte mici și pe care i-a trimis într-o gaură neagră a administrației.

Priviți un pic la documentele de mai jos. Așadar, Prefectura Suceava tocmai îi transmite unui român că se miră că a putut fi român.

new-doc-21_3

Mai jos aveți și certificatul de naștere. Român cu CNP.

new-doc-23_1

Dar și anunțul făcut aceluiași cetățan de către Ministerul Justiției că-i acordă cetățenia.

new-doc-21_2

Așadar, român cu tot ce-i cere legea. Și cu o viață pe care ți-ai făcut-o știind că ai o bază solidă în spate. Dar, nu, România te poate face praf din două hârtii. Deocamdată, România nu are de gând și nici nu-și bate capul să facă ceva. Oamenii aceștia sunt cantități neglijabile la nivelul întregii țări. Dar viețile lor tocmai au fost distruse pentru că nu avem cap și coadă în ce facem  

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

13 comentarii la Bizarul caz al românilor renegați de propriul stat

 1. Alexandru spune:

  Am obtinut cetatenia in 1995, din plin suflet si nu pentru privelegii, care nici nu erau la acel moment. Copii mei nascuti in 1988 si 1993 respectiv au primit cetatenie automat, dupa cum stipula legea. Mai tarziu am transcris certificatele lor de nastere, si fiindca la moment sotia nu avea cetatenie, a dat consimtamantul in scris, iarasi, dupa lege… Au trecut anii, au primit primele pasapoarte, ca acum sa se trezeasca ca de fapt nu au cetatenie… Gradul de absurditate intrece orice masura, sunt si furios si plang de jale, atata powara pe capul nostru de-a lungul anilor ca pana la urma si Romania sa ne intoarca spatele… Si da, sunt mii de asa persoane, problema a aparut prin 2015 si la moment nu are rezolvare…

 2. Ana P spune:

  Multumesc mult pentru scrierea acestui articol, prin care se explica destul de clar situatia. Tare speram ca acest articlol va merge viral si autoritatile Romanesti ne vor atrage atentia.

  1. Marghita din Hotin spune:

   Partea a doua (b) -http://moldemi.com/group/blogs/98/106/70-discriminarea-basarabenilor-la-bucure-ti-b

 3. Marghita din Hotin spune:

  un citat-
  http://ioncoja.ro/basescu-nu-are-ce-cauta-in-parlamenul-romaniei/

  Se laudă că a liberalizat regimul cetățemiei române pentru basarabeni!… Dar cu ce preț?! Cât îi costă pe basarabeni să recapete cetățenia părinților, pierdută în condiții atât de dramatice!…

  Sute de mii de evrei și-au căpătat cetățenie română pretextând c-o recapătă! Procedura pentru aceștia este mult mai simplă și mai ieftină, Băsescule,
  decât pentru frații noștri de peste Prut!

  I-ai ajutat pe basarabeni să plătească cu bani grei și cu eforturi penibile să obțină ceea ce era dreptul lor, plătit cu sânge, cu nesfârșite suferințe în Siberiile de gheață! De ce să-i coste atât de mult? Milioane de euro! Nu m-aș mira să aflu că acești bani din greu munciți de frații noștri nici măcar nu au ajuns în visteria Țării!

 4. Iunia teodoru spune:

  Înainte de 1989 era prevăzut în Constituție că pierderea cetățeniei române este posibilă doar la cererea personală sau prin ridicarea cetățeniei atunci când persoana respectivă a comis un delict contra statului român.
  Deci procedura aplicată acestor oameni, cetățeni români, nu este corectă.
  Trebuie văzute prevederile actualei Constituții deși nu cred că ar exista o asemenea halucinantă modificare.
  Compasiune sinceră pentru cei aflați în situația dată.

 5. Groza spune:

  1La placinte inainte dar la vot nu.2Legea a fost elaborata de corpul tehnic din parlament de unde reiese ca sunt alesi pe pile.Lege a trebuie sa fie in concordanta cu celelalte legi.Lasati-o cu scoala(parlamentarilor) poate sa fie ION ROATA daca propunerea este aprobata corpul tehnic trebuie sa o transpuna.

 6. Antal spune:

  Cine e la conducerea Primariei Sector 1? Parca PSD,nu? PSD lucreaza pentru rusi sub acoperire. Normal ca rusii isi doresc sa isi ia inapoi sclavii moldoveni, nu le place ca au capatat libertate.
  Eu am dobandit cetatenie maghiara si pot sa ii incurajez pe toti moldovenii cu probleme sa isi depuna actele pentru cetatenia maghiara la orice consulat al Ungariei. Dureaza cam zece luni pana ai pasaportul, dar nu ai probleme din astea. Cetatenia se acorda oricui care are macar un stramos nascut pe teritoriul austro-ungariei, iar Chisinau era parte, asa ca aveti sanse maxime.
  Si nu trebuie data vina pe Basescu, ca nu el e de vina, ci PSD-ul, care lucreaza pentru rusi.

  1. Rarița dela Chilia Dunării spune:

   dragă Antal,
   Ești sigur că Chișinăul/Basarabia
   a fost cândva parte a Austro-Ungariei,
   sau ai avut în vedere Cernăuțiul ?
   Koszonom !

 7. Victoria spune:

  Multumim pentru acest articol si in presa de peste Prut!
  Situatia in care ne aflam este pe cat de absurda pe atat de umilitoare… Ne-au dat viata peste cap efectiv, mai ales celor aflati in strainatate..

 8. Viorel spune:

  Poate parintii acestor copii nu au solicitat cetatenia romana pentru ei? Eu am facut declaratii, autentificate notarial, pentru doi copii minori ai mei, prin care solicitam cetatenia romana si pentru ei, iar ANC nu le-a acordat. Am facut toate actele si pentru ei, iar acum nu le mai pot prelungi, deoarece, cum au patit-o si ceilalti, am depistat ca minorii nu o mai detin. La multiplele solicitari de a ne se da explicatii de ce nu li s-a acordat cetatenia si copiilor mei, atata timp cat am solicitat-o legal, nu am primit niciun raspuns. E o tacere totala din partea autoritatilor romane. Si chiar am solicitat cetatenia doar pentru ca am crezut ca este obligatoriu sa o redobandesc, pentru mine si copiii mei, ca descendent al unor cetateni romani!

 9. Un Bălțean spune:

  Discriminare și rea-voință din partea unor oficiali bucureșteni față de românii est-moldoveni.
  Ce altceva ar putea fi ?
  Rușine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!