6 Ianuarie 2020. Fotografiile din mijlocul incendiilor australiene. Și poveștile oamenilor

Salut. Multă lume m-a întrebat ce este cu rubrica aceasta de pe blog cu ziarele. De ce pun eu linkuri aici către diverse publicații din lume?

Răspunsul e simplu: pentru că informația, analiza și investigația trebuie să circule. Pentru că astfel o să știm mai multe unii despre alții, despre problemele pe care le avem, dar și despre soluțiile lor. Nouă nu ni se întâmplă lucruri extraordinare. Ni se întâmplă lucruri prin care alții au trecut sau trec. Și e necesar să știm experiențele lor. 

În al doilea rând, îmi place ca aici să se adune o comunitate de oameni informați, preocupați de ce se întâmplă în jurul nostru. Bănuiesc că eu mă întâlnesc mai des cu știrile astea prin natura meseriei mele. Așa că vi le aduc și vouă. Sunt câteva titluri, le puteți parcurge în diagonală. 

Mai este un aspect pe care trebuie să vi-l spun. Este un efort suplimentar zilnic pe care trebuie să-l fac și, credeți-mă, nu e ușor. Acesta este un blog pe care-l realizez de unul singur, fără ajutoare. Este posibil ca uneori să vedeți rubrici mai scurte sau să mai lipsească în câte o zi. Îmi cer scuze, dar întâi vine munca legată de radio. Să nu uit, multă lume mi-a cerut să fac și câte un rezumat al articolelor. E dincolo de puterea mea, dar voi încerca să semnalez lucrurile mai pe larg. 

Vă rog să nu uitați că tot aici pe blog găsiți și lucrurile importante despre care cred eu că trebuie să scriu. 

În fine, ce va fi nou? O să adaug zilnic măcar câte un material din presa independentă din România. Există deja o structură nouă, puternică, cu ziariști admirabili care fac lucrurile altfel. Au mai mult timp, mai multe resurse uneori, găsesc subiecte pe care media tradițională le ignoră. E timpul să-i cunoașteți. Eu citesc DoR, Școala9, Scena9, Treizecizero, Lead, sau Inclusiv.  Așadar, ce avem azi pe 6 ianuarie 2020?

Analizele privind omorârea lui Suleimani de către americani.

Acest articol din NYT vă spune ce s-a întâmplat în zilele dinaintea atacului. Trump a refuzat să-l omoare pe Suleimani pe data de 28 decembrie și a ordonat un atac asupra milițiilor șiite. S-a răzgândit patru zile mai târziu și oficialii de la Pentagon au fost stupefiați. Motivul este prezentat în articol ca fiind adunarea mai multor informații potrivit cărora Suleimani pregătea un atac pe mai multe fronturi împotriva Statelor Unite.

Câteva consecințe pentru securitatea cetățenilor americani

WaPo explică de ce nu se grăbește Iranul cu măsurile de răspuns.

Câteva răspunsuri la întrebările cititorilor BBC. Unele ar suna așa: are voie Trump să omoare un general iranian, potrivit legilor internaționale? Altcineva se întreabă dacă Iranul poate detona o bombă nucleară. În fine, are legătură cu procesul lui Trump? Răspunsurile în link

Australia

Imagini din mijlocul unei păduri australiene, după foc

Și un reportaj despre sfârșitul lumii din Australia. Inclusiv povestea unei familii care s-a trezit în plin fum. ”Am împachetat tot și am fugit. ”

Despre restul vieții

National Geographic spune ce-au făcut alte comunități confruntate cu despăduririle ilegale

Cele mai importante lucruri din economia ultimului deceniu. O să fiți surprinși, dar speranța de viață a omenirii nu a mai progresat. 

Un argument foarte serios și o analiză bună despre ce s-ar întâmpla dacă am deveni vegani sau aproape vegani

De pe la noi. 

Un reportaj despre Vaslui și oamenii care trăiesc acolo. Și care sunt altfel decât v-ați aștepta. 

Iată și un vocabular al elevului din comunism

Și ce trebuie să știți la începutul sezonului de tenis

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!