Ce am putea învăța de la ucraineni

Mă uitam pe câteva date legate de situația economică a Ucrainei. Nu cred că sunt mulți indicatori la care ei să arate mai bine ca noi. De exemplu la PIB pe cap de locuitor, puterea noastră se vede extraordinar. Vă las și comparația cu Rusia. Să vedeți acolo ce-au însemnat la ei criza și sancțiunile din 2014.

De corupție nu mai spun. Ucraina este cea de a doua cea mai coruptă țară din Europa. Suntem și noi în topurile astea, dar nu acolo.

Per ansamblu, sunt mai săraci și mai corupți decât noi. Și un alt indicator arată că 45 la sută din populație este considerată săracă.

Și totuși o mare parte din populație se înarmează, alții fac cocktailuri Molotov, rezistă de cinci zile în fața dușmanului. Și-l mai iau și la mișto când au ocazia.

Ce au găsit de apărat, totuși?

Cred că este destul de simplu. Când ai locul tău, casa ta, oricât de săracă și de proastă, tot simți că este nevoie să o aperi. Nu poți accepta să fii dat afară. Pentru că nu pierzi doar avutul. Pierzi demnitate, pierzi puterea de a hotărî pentru tine. Și oricât de rău ți-ar fi, este răul tău, nu impus de alții.

În plus, Rusia le-a negat însăși existența, iar asta nimeni nu o poate accepta indiferent de gradul de sărăcie și de corupție. Cum ar spune Putin s-au călcat linii roșii. Iar odată cu asta s-a semnat și un nou act de naștere al poporului ucrainean.

Drept urmare niciun guvern pro-rus sau chiar rus nu va putea administra cu adevărat țara asta. Și în niciun caz în interesul cetățenilor. Iar ucraineanul obișnuit s-a prins. Kremlinul nu a duce bunăstare, ci dispariție.

De ce scriu asta

Pentru că m-a marcat discuția de acum două săptămâni în care câțiva români mi-au spus că nu este nimic de apărat aici.

Eu zic că tocmai am învățat ceva. Că indiferent de sărăcia și prostia noastră, un ocupant ne ia șansa de a alege soluțiile prin care să ieșim de acolo. Și chiar dacă noi nu am reușit să facem bine totdeauna, cu siguranță alții nu o vor face pentru noi.

Vestea bună

Este că o emisiune de radio sau vorbele de pe FB nu surprind întreaga atitudine a țării. Ele sunt reprezentative, dar lumea este mai complexă. Un sondaj Avangarde arată că și noi am lupta. Cel puțin așa cred jumătate dintre noi. Iar aproape jumătate spun că românii ar alege să rămână în țară, nu să plece. E loc de mai bine, dar se poate construi. Acum că avem și exemple.

Foto și mai multe explicații aici

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce am putea învăța de la ucraineni

 1. Marius Ionut Ion spune:

  De cand a inceput invazia nu mai am stare.
  Verific stirile de pe net din 10 in 10 minute.
  Nu mai reusesc sa fac nimic altceva, ma foiesc incontinuu.
  Aseara am visat ca fac baricade pe Iuliu Maniu la Piata Gorjului si la semnalul meu toti locatarii arunca molotoave pe masinile rusilor – care evident inaintau pe bulevard – i-am rupt pe toti.
  In fine, normal ca ai pentru ce lucra, probabil ca in prima faza tiriac si acolitii fug cu avioanele, parlamentarii si politicienii si ei la fel, o sa mai avem niste bombardieri care se baga in fata femeilor si copiilor la granita, dar 90% vom ramane aici.

  Iti dai seama, daca vin rusii dinspre mare trebuie sa treaca pe autostrada si sigur se imbulzesc la pod la punctul de plata, moarte sigura, in 10 minute ii terminam pe toti – bine cu atentie pentru centrala de la cernavoda. Sa nu mai zic ca daca vin vara, eventual in weekend nu au pe unde sa o ia ca autostrada e full.

  Daca vin dinspre Moldova, bagam X5-urile si ML-urile pe prima banda si ii inpingem in sant – destept baselu cand a facut doar 1 banda jumate pe sens.

  Gata, avem un plan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!