Unde plimbi copilul în București. Varianta logică

Alex Mihăileanu ne-a condamnat , într-un text pe subiectiv.ro, pe toți părinții, la domiciliu forțat. Nu știu dacă de grija noastră. Sau pur și simplu pentru că e deranjat de cei care își iau copiii cu ei peste tot.

Astfel, Alex, care este unul dintre blogării mișto din România, spune să nu-i luăm la mall, la supermarket sau la Salonul Auto. Și are și explicațiile necesare.

La mall nu plimbăm copiii, că este zgomot și sunt viruși. Acum trebuie să știți că cei mai mulți viruși se iau de la grădiniță. Și că e o etapă obligatorie. Se numește imunizare și fără ea nu ne descurcăm în viață. Viruși putem să luăm și noi, din aer sau dacă nu ne spălăm pe mâini. Și tot așa cu zgomotul. Nu ne creștem copiii în laguna albastră, scăldați de valurile mării, ci într-un oraș.

La supermarket îi luăm pentru că e practic. Nu plătești o bonă suplimentar pentru două ore de cumpărături. Plus că poți proba copilului haine și încălțări. Știu că uneori mai și plâng ori țipă, dar încet și cu răbdare rezolvăm toate micile drame. Și sunt convins că dacă le-ar lăsa cineva pe mamele cu copiii mici să treacă peste rând, aceștia ar plânge mai puțin.

Da, îi luăm și la Salonul Auto. Și lor le plac mașinile. Și poate vrei să vezi o mașină de familie. În plus, faptul că ai un copil nu înseamnă că nu mai ai viață și nu mai poți merge niciunde. Cu atenție și respect și copiii mici pot fi integrați în societate.

Când Vladimir era foarte mic,  eram reticent în a-l duce la restaurant. Nu voiam să-I deranjeze pe comeseni. Poate pentru că la rându-mi, eram deranjat de copiii mici. După care am descoperit că există zeci de restaurante care sunt gândite pentru familii și copii. Șmecheria e să-ți dai seama la timp că nu mai poți merge în aceleași locuri ca înainte de-ai avea.

E adevărat, nu-i ducem la concerte, la teatru sau la cinema, dacă nu sunt pentru grupa lor de vârstă. Îi păzim cât putem, dar trebuie să știi că prezența lor nu este o boală și că nu trebuie să ne ascundem nicăieri. Și nu poți să-mi spui să stau acasă. Dacă nu-ți place, poți să ne ocolești. Noi vom încerca să nu te deranjăm.

Textul ăsta mi-aduce aminte de unii dintre cei mai faini părinți pe care i-am văzut și despre care, sigur, Alex o să spună că sunt nebuni.

Câțiva ani am stat la Peluza Nord din Ghencea. Periodic, acolo venea o familie cu doi copii mici. O fetiță de 3-4 ani și un băiețel pe care-l purtau cu un port-bebe la piept.

Pe vremea aceea nu erau smartphone-uri, să le fi făcut o poză. Dar îmi amintesc clar cum băieții ăia răi de la peluză îi acceptau și-i protejau. Minus măscările pe care le strigau. Dar le păstru locuri pe ultimul rând, lăsau un spațiu în jurul lor și, aproape fascinant, se așezau ca și familia cu pricina să vadă meciul. Oamenii aceia stăteau cel mult o repriză, după care plecau. Dar mie mi s-a părut unul dintre cele mai normale momente de viață. Și asta pentru că nimeni nu le-a cerut să stea acasă. Iar lor nici prin cap nu le-a trecut că trebuie să nu mai trăiască pentru că au copii.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

3 comentarii la Unde plimbi copilul în București. Varianta logică

  1. Dincolo de ideea in sine, ca parca nu-i OK sa iei copilul peste tot, textul era mai degraba ironico-sarcastic. Cred ca lumea prea ma percepe drept foarte serios si ia de buna orice gluma, fie ea si prea subtila 🙂

  2. Catalin Catalin spune:

    @alex.mihaileanu. banuiam, dar cunosc o gramada de oameni care se adapteaza greu la mediile cu copii. scuze de intarzierea raspunsului, dar au fost ceva probleme cu site-ul si astazi am dat de mesaj.

  3. Avatar Gaber Dinu spune:

    In Bavaria (Germania de sud) am urcat pe muntele Jener Bergban (sper sa nu gresesc) cu telecabina si am coborat pe poteca. Spre stupefactia mea ne-am intersectat cu doua familii de tineri care isi plimbau odraslele cu caruciorul pe potecile in panta. Era racoare, mirosea a balega de vaca (caci erau din belsug vaci la pascut), mai dadea un strop de ploaie.
    Si nu le-a zis nimeni ca nu este bine ce fac…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!