Pascal Bruckner la București. Arta europeană și războiul său

Am fost onorat sâmbătă seara să fiu gazda dialogului cu filosoful și scriitorul francez Pascal Bruckner la Mobu Art. Inițial, am știut că domnul Bruckner va ține un discurs cu tema „Artă și societate”, la care urma să facă unele remarci introductive. Dar cu câteva ore înainte de eveniment mi-a spus „Nu vrei să dialogăm despre noua percepție asupra artei?” Mi-a pus la dispoziție un articol pe care urmează să-l publice peste Ocean și ne-am întâlnit la jumătatea drumului.

Așa am pornit o conversație despre artă, corectitudine politică, mișcarea woke, dar și despre modul în care vechi opere de artă sunt îndepărtate și devin de neacceptat pentru noi mișcări radicale.

Este un subiect pe care l-am discutat și cu Radu la prima conferință Vorbitorincii, dar la care adaug două idei care mi-au rămas în minte din discuția cu Pascal Bruckner.

Interpretările corect politice asupra artei, mai ales cele radicale, nu vor pătrunde adânc în cultura europeană. Sau nu destul cât să-i deformeze structura. „Noi am avut războaie de milenii aici, avem o istorie sângeroasă, tendința naturală este ca partea principală a societății europene să fie centristă”.

A doua chestiune interesantă este legată de linia de comunicare a corectitudinii politice, una care seamănă cu direct cu doctrina Jdanov, care vedea arta sovietică doar în conflictul bine-rău. Or în societatea europeană, cu o multitudine de nuanțe, dar și cu bani la dispoziția artei, asta este mai greu de atins.

Un zâmbet la final. Pascal Bruckner ne-a spus că este membru al juriului Goncourt, dar că astăzi ne îndreptăm către o perioadă cu mai mulți scriitori decât cititori. „Am învățat să citesc cu două viteze. Repede pentru cărțile proaste și adânc pentru ce simt că este bun.”

Pentru cei interesați, am vorbit cu Radu intens despre asta la prima conferință Vorbitorincii.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!