Cât timp se încalță noii primari cu funcțiile, birourile, mașinile și secretarele, ministrul Tobă le-a făcut o surpriză și le-a pus o bombă cu ceas în spinare. De ce? Pentru că poate. Și pentru că ISU este supărat pe toată lumea de când a greșit masiv în povestea Colectiv.
Așa că, fiind conduși de un jandarm, pompierii pregătesc un uriaș țap ispășitor pe întreaga societate și lasă loc și de un tun la niște băieți bine intenționați. Pe 14 iunie, în Monitorul Oficial a apărut un Ordin de ministru pentru înființarea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și private de pompieri. Ordinul a fost în dezbatere publică undeva în aprilie, dar cred că doar consilierii lui Tobă au știut asta.
Ce spune ordinul? Păi e simplu. Primăriile și o grămadă de instituții publice trebuie să înființeze și să doteze servicii de pompieri voluntari în următoarele doisprezece luni. Dacă nu, celebra vorbă, focul la ei.
Așa că fiecare oraș și comună din România trebuie să aibă în subordine astfel de servicii voluntare. Șeful acestui serviciu trebuie să fie angajat al primăriei. Restul oamenilor, pe care Ordinul ți-i descrie pe îndelete, pot sau nu să fie angajați. Există și o normă de personal la numărul de locuitori. De exemplu, compartimentul de prevenire are nevoie de un om la 200 de gospodării la țară și de la o mie de gospodării la oraș.
În ce privește dotarea se merge de la centrale și dispecerate la mașini de intervenție deservite de minimum trei oameni. Ordinul domnului Tobă face și o listă exhaustivă de dotări de la mașini la topoare de intervenție.
Asta e pentru primării. Dar dacă ești instituție publică de acum urmează greul: toate școlile cu o mie de suflete trebuie să facă treaba asta. Toate spitalele cu 100 de paturi sunt și ele în listă. Sălile cu 600 de locuri, la fel și clădirile înalte sau halele de producție. Bucuria tuturor managerilor.
Iar dacă nu poți, te duci la un privat care să facă asta pentru tine. Evident că pe bani grei, căci tocmai s-a deschis o piață. Am scotocit să văd dacă există sancțiuni la povestea asta. Nu am găsit amenzi, dar ISU poate să retragă toate avizele de înființare dacă nu se respectă toate aceste povești.
Mai rămâne de văzut de unde o să ia primarii acești bani. Dacă o să-i ia. ISU s-a acoperit de hârtii. De acum treaba o să meargă brici. Mai ales prin comunele unde nici nu au după ce să bea apă. Fripți vor fi să facă pompieri voluntari cu centrală și mașină.
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Sunt pompier voluntar de 5 ani. Am dezvoltat SVSU din comuna noastra cât am putut. L-am dotat cu tot ce trebuie si am adunat in jurul meu altii voluntari cu care ne am antrenat sa ajungem la un nivel de pregatire serios. Am ajuns la Ciolpani la centru de pregatire din protectie civila si de 2 ori la Siret la poligonul de pregatire din ISU Suceava. Acum sunt si voluntar la ISU cu speranta sa pot ajunge la cursul de paramedic smurd ca sa dezvoltam si la noi o echipa de primul ajutor. Am raspuns la toate solicitarile primite timp de 5 ani. Am investit timp, energie si banii in chestie asta dar de multe ori ma simt descurajat de lipsa de sprijin din partea autoritatiilor. As avea mult de spus despre experientele mele in sistem de urgenta din Romania. Primarul meu nu ii place de noi caci ii este frica de accidente si de raspundere. Cei de la ISU se feresc si ei de probleme si de raspundere. Nu exista o vointa reala de a schimba in bine situatie, exista doar frica. Cumva ordinul ala nr 96 este un progres pe anumite chestii dar vazand situatie in jurul meu mi se pare imposibil de realizat. Mai este o chestie care ma deranjeaza este ca cei din Bucuresti care redacteaza astfel de hotarari habar n-au se pare de realitate din teren. As fi curios sa aflu daca au vorbit macar cu un pompier voluntar si daca cunosc probleme reale la care se confrunta el?