Ce votează județele cu rezultate proaste la Bac?

Am stârnit o mare emoție ieri cu o postare pe Facebook legată de rezultatele de la Bacalaureat. O reiau integral ca să știm de unde plecăm.

Stiti care sunt judetele cu cele mai mici procente de promovare la Bacalaureat? Iata lista: Ilfov-34%, Giurgiu – 40%, Teleorman- 48%, Calarasi – 55%., Mehedinți 54%, Dambovita 56%,Olt-59%. Da, fix judetele care au cea mai mare prezenta la vot si care voteaza doar intr-un singur sens. Judete in care dependenta de stat este la cele mai inalte cote si unde smecheriile electorale au fost incurajate in anii din urma. Legatura este directa si evidenta.

Fotografia alăturată este evidentă. Interesant că nu este singurul rezultat de acest tip. Iată o fotografie care ne arată evoluția față de anii trecuți.

image-2016-07-12-21152661-0-variatia-promovabilitatii-bac-2016-judete

Aceleași județe se pot lăuda însă cu cele mai mari prezențe la vot în România și cu un vot constant acordat partidelor care promovează România socială. Nu spun direct PSD, pentru că la un moment dat au votat și USL, iar Călărașiul este un județ PNL. Și ar mai fi ceva. PNL se înscrie la rându-i în toată această mișcare care promovează de ani buni principiul ” să se dea”. Mă uit doar la ultimele legi din Parlament cu diverse măriri și pensii speciale la care PNL a fost parte.

Eu cred că este o legătură directă între rezultatele la Bacalaureat, adică educația și votul respectiv. Nu în sensul său politic, adică de a alege o formațiune sau alta. Ci de a alege un tip de viață și de aici pe cei care o încurajează.

Cred că școala are rolul să-ți dea încredere, să te facă să stai pe picioarele tale. O școală bună îți deschide lumea, te lasă să mergi la o facultate. O școală bine făcută îți deschide tot felul de porți și te expune unor noi experiențe. Invers, ai numai de pierdut. Devii prizonierul unui sistem, al unui tip de gândire. Nu e nimeni să-ți pună la încercare ideile.

Sunt convins că de-a lungul multor ani politicienii români au încurajat un tip de dependență. Un public dependent, fără o școală extraordinară este mai ușor de manipulat. Oamenii aceștia nu au nicio vină. Dar cei care îi conduc, da. Iar ceea ce nu știu ei este că, dacă acum mesajul lor este cel care prinde, data viitoare o să fiie alții și cu mai puține scrupule. Nu uitați de episodul Dan Diaconescu, mâine ar putea fi mai rău.

Așa că, dacă aș fi prefect sau președinte de Consiliu Județean acolo, azi aș chema pe toată lumea din județ și aș spune că ne aflăm în fața unei catastrofe. Și aș căuta soluții, fără să aștept Bucureștiul. Puneți pariu câți or s-o facă?

Foto si statistici: Hotnews.

Later-edit. M-a sunat președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache. Județul este un caz special pentru că majoritatea copiilor merg la București. Rămân acolo doar copiii care realmente nu au posibilitatea să meargă la oraș. Marian Petrache spune că județul său ar trebui să fie de fapt un pol al școlilor profesionale.

”Voi face din nou propunerea Ministerului Educației ca în județul Ilfov să ne concentrăm asupra școlilor de meserii și profesionale. Consiliul Județean este dispus să sprijine material și administrativ acest tip de școli. Ilfovul nu poate intra într-o competiție cu liceele teoretice din București, dar ar putea da meseriași pentru toată Capitala.”

Iată o idee. Și este una cu care se poate construi.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce votează județele cu rezultate proaste la Bac?

  1. Cetatean spune:

    In judetul Olt inspectoratul este majoritar PSD, directorii de scoli la fel (de fapt, fie-mi cu iertare, multi sunt traseisti profesionisti, care au schimbat cu gratie partidele cand s-au schimbat guvernarile). In campania electorala pentru locale reprezentanti ai invatamantului faceau la randul lor campanie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!