Ce avem de făcut mai departe. Câțiva pași esențiali

Întâi să vedem unde ne aflăm. La mai puțin de o lună de la instalare, guvernul României și-a pierdut masiv din legitimitate. Încercarea de-a guverna în folosul camarilei, pe sub acordarea unor drepturi bănești a fost un gest aproape infracțional.

Modul în care a fost construit mecanismul inițial al ordonanțelor grațierii și modificării Codurilor arată ca fiind alcătuit de o minte infracțională. Practic era alcătuit un mecanism care dădea drumul la furat în administrația publică. Acesta era construit pe mai multe trepte și la diverse niveluri de intensitate.

Astfel o infracțiune slab reglementată și cu o definiție mai curând vagă, dar care acoperă situații dintre cele mai frecvente în administrația publică era practic invalidată. Mai mult instituirea unui prag financiar peste pragul atribuirilor directe din banii publici era o invitație clară la fraudă administrativă.

Castrarea denunțului ca instrument juridic este o invitație pentru infractorii din toată lumea să vină în România. PSD era interesat doar de furtul administrativ, dar denunțurile invalide loveau într-o serie lungă de infracțiuni. Instrumentul în sine era făcut invalid însă pentru ca funcționarii din subordine să nu scrie vreo hârtie după plecarea șefului mafiot. Statul român a făcut un lucru unic: și-a refuzat dreptul de a afla adevărul în ultimul ceas. Iar aflarea unei fapte rele este un drept al societății.

Alăturați grațierea, rămasă în discuție. Nu am mai avut timp să ne uităm la ea. Dar juriștii îți vor spune din start că este făcută pentru a submina munca procurorilor. Sunt grațiate mai multe infracțiuni, de la obstrucționarea justiției, sunt grațiate o parte din falsuri, sunt grațiate favorizarea infractorului, omisiunea de a denunța, reținerea sau distrugerea de înscrisuri, deturnarea de fonduri. Toate instrumente folosite în fapte de corupție.

Nu în ultimul rând, PSD a făcut o pungă uriașă de bani de la stat, care se dau doar pe criterii politice, PNDL-ul. Și-a liberalizat plafonul de cheltuieli bugetare la toate primăriile. Pe acest sistem, bugetul putea fi aruncat în aer și cheltuit numai cu companiile agreate. Adică pași uriași înapoi față de acești ani.

Să zicem că mecanismul, odată devoalat se va opri aici. Ce-ar putea urma?

1.Florin Iordache trebuie să-și dea demisia. După ce rezolvă haosul legislativ lăsat, trebuie să plece. Nevolnic, neprofesionist, mână în mână cu infractorii, ministrul s-a dovedit nedemn de scaunul său.

2.Sorin Grindeanu poate să rămână atâta vreme câ își ia angajamente ferme că poate să gestioneze cu transparență, bună credință și seriozitate ceea ce are de făcut. Și atâta vreme cât va da semne de independența față de sforile de care este agățat. Iar angajamentele sale trebuie luate față de oamenii din stradă, dar și de partenerii noștri.

3. Codurile trebuie puse în acord, prin Parlament, cu cerințele Curții Constituționale. Articolul cu abuzul în serviciu trebuie modificat astfel încât să fie clar și să iasă din zona vagă în care trăiește acum. Acest lucru se poate face în Parlament și în deplină lumină.

4. Toate măsurile din Parlament care privesc justiția trebuie luat doar după referendumul organizat de președinte. După acesta, Parlamentul va ști dacă trebuie să înăsprească lupta anticorupție sau în caz de eșec să aplice ideile sale.

5. Începeți un control serios al serviciilor. Lucrul acesta nu poate fi ignorat. Nu uitați că înainte de ordonanță am aflat că parte din șefii serviciilor au fost într-o relație dincolo de limita eticii cu oameni de afaceri.

6. Adoptați un pachet de măsuri care să umanizeze penitenciarele din România. Anul acesta bugetul a fost diminuat. Și nu cred că are legătură cu grațierea pentru că ar fi fost nevoie oricum de bani să reconstruiești pentru a înlătura condițiile inumane de acolo.

PSD nu poate fi înlăturat de la guvernare și nici nu suntem în prag de anticipate. Au trecut două luni de la alegeri. Ei reprezintă o bună parte din România. Nu știu dacă îi mai sunt toți alături, dar ei au dreptul de a-și duce programul până la capăt. Adevăratul program, nu cel ascuns în subterane. Dacă e nevoie cu o altă echipă, legitimă, dar care să pună în aplicare ce-au gândit.    

Foto 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!