O după-amiază plăcută, cu familia, la groapa de gunoi

Locuiesc în apropierea unei gropi de gunoi. Relativ în apropiere. Cred că sunt trei kilometri. Asta înseamnă că mai toată vara sunt niște mirosuri insuportabile. Vara, pentru că instalația de captare a gazului nu funcționeaza atunci. Nu e nevoie de gaz în sistemul național, nu sunt spații de stocare, iar oamenii de la groapă pare că îi dau drumul în aer. Ilegal, probabil.

În ciuda mirosurilor și a depășirilor constante la indicatorii de poluare, statul nu a putut demonstra niciodată că problema e la groapa cu pricina. Mai mult, orice instituție de control refuză să instituie o monitorizare permanentă. Nimeni nu vrea să facă asta. Dar, de curând, groapa nu mai are autorizație de funcționare. La fel și celelalte două din București. De fapt, în acest moment, gunoiul din București este depozitat ilegal. Primăriile s-au spălat repede pe mâini și au declarat că nu au nicio problemă pentru că ele au contracte doar cu firmele de ridicare. 

Corect și periculos în același timp. O situație care riscă să se împută rapid. Zilele astea Gabriela Firea ne-a anunțat că o soluție vor fi niște incineratoare de gunoi răspândite prin tot Bucureștiul. Șase la număr. Nu știu dacă realizați, dar incineratoarele alea fac miros dacă nu sunt folosite corect. Iar într-un oraș deja mega-poluat, asta ar mai trebui să arunci în aer și particule de gunoi ars. 

De ce vă spun asta? Pentru că sunt convins că autoritățile de la București nu au o soluție clară pentru problema asta. Și că o să dăm în curând de o criză.

Dar până atunci vă las să reflectați la ce mai fac alții când se confruntă cu asta. La Copenhaga, de exemplu. Noua groapă de gunoi și uzină de reciclare a orașului este una dintre cele mai modrene clădiri din lume. Ea va fi dată în folosință anul viitor. 

copenhill-2

Pe acoperișul clădirii se va afla o pârtie de ski și o pădurice. Clădirea va oferi cel mai înalt zid din lume pentru alpinism. Și întreaga zonă care o înconjoară va fi una de agrement. Terenuri de fotbal, sporturi nautice sau pistă de cart. Tot drumul până la groapă este transformat într-o atracție a orașului. Zeci de restaurante, terenuri de joacă și piste de biciclete vor împânzi cei 13 kilometri. 

”Groapa de gunoi” așteaptă în primul an de funcționare 57 de mii de vizitatori. Oamenii vor veni în principal pentru pârtia de ski, dar o să poată vedea și cum sunt reciclate gunoaiele sau sunt transformate în energie electrică. Cam atât. Mai vorbim în 40 de ani. Sau când se va urca gunoiul pe noi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=El-mFekbCOE

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!