De ce trebuie finanțat public învățământul privat. Sau nu.

Guvernul a amânat cu încă un an finanțarea de la stat a învățământului privat, scrie Hotnews. Cred că e al treilea an în care se întâmplă acest lucru. Finanțarea este prevăzută în legea educației a lui Funeriu și se întemeiază pe un principiu simplu: elevii sunt egali, fie că învață la stat sau la privat și au dreptul la educație asigurată din fonduri publice. Iată și articolul din lege:

statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, pentru elevii din invatamantul postliceal de stat, precum si, dupa caz, pentru beneficiarii cursurilor de pregatire pentru examenul national de bacalaureat. Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev/prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei Nationale„.

1. Prin această amânare Guvernul încalcă atât legea cât și Constituția. Sensul expresiei învățământ gratuit este acela că fiecare copil are acces la educație plătită de stat. Adică guvernul trebuie să dea banii, chiar dacă părinții au optat să primească educație la o școală din afara sistemului public, dar acreditată. Costurile suplimentare înseamnă calitate mai bună, teoretic.

2. Acest model de finanțare va duce la o concurență reală între școli. În primul rând între cele private și apoi între sistemul public și cel de stat.

3. Banii suplimentari pentru învățământul privat ar putea duce la taxe mai mici și la un acces mai larg la aceste școli. Părinții plătesc oricum diverse stipendii în sistemul public. Poate pentru câteva sute de lei în plus vor alege o școală privată unde scapă de numeroasele atenții.

4. Profesorii performanți chiar vor avea alternative. Cu banii de la stat școlile private vor putea da salarii mai mari. Și atunci nu te mai poți văita că nu ai salariul mare că nu permite legea. O școală care te vrea te va plăti la nivelul cel mai apropiat de realitate. Vorbesc teoretic, crezând în legile pieții, căci există și posibilitatea ca banii să crească marjele de profit ale patronilor de școli.

5. Statul va fi nevoit să accepte competiția privaților și nu va mai putea sta în inerție. Altfel va pierde profesori și elevi, dar și privilegii ale șefilor sistemului.

6. Problema reală care se naște și la care nu are nimeni un răspuns, nici măcar ideologic, este dezechilibrul care poate apărea în timp. Adică școlile private vor deveni cele bune, iar cele de la stat vor fi cele slabe pentru că nu pot concura financiar, Astfel guvernul care își asumă aplicare acestei legi trebuie să aibă clar în minte acest factor: educația ar putea deveni slabă, puțină sau ar putea dispărea cu desăvârșire în unele zone. Cine are bani va avea educație, cine e sărac va rămâne pe loc. Asta se întâmplă deja, dar aplicarea legii va acutiza acest lucru.

În orice caz, chestiunea trebui tranșată. Nu mai poți merge la nesfârșit cu amânarea unei legi prin ordonanță de urgență. Cineva trebuie să-și asume decizia de a modifica sau de a aplica legea. Eu pariez, însă, că lucrurile vor rămâne așa.

foto: shutterstock

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “De ce trebuie finanțat public învățământul privat. Sau nu.

  1. Catalina spune:

    La Cluj elevii de la scolile private (care platesc taxe mari de scolarizare) nu au obtinut rezultate mai bune decat cei de la „stat”. Asa ca rationamentul cu concurenta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!