Cum vă trag în piept politicienii care zic de multinaționale

După victoria pe care le-a adus-o teza cu Soros în campania electorală, PSD a găsit un nou cal de bătaie în aceeași zonă. Ca de obicei trebuie inventat un dușman, care să acopere șmecheriile pe care le faci noaptea în guvern. Așadar, multinaționalele sunt cele rele și cele care au declanșat protestul. În general ele nu vor decât să-i subjuge pe români, iar dacă se trăiește prost, atunci sigur este din cauza olandezului și germanului și  mai puțin din cauza românului. 

Șeful Comisiei de Contril al SRI, Adrian Țuțuianu chiar a cerut Serviciului un control pe la companiile străine care au dat liber la oameni să meargă la protest. Domnul Țuțuianu, care și-a ferit fata de diavolul străin și-a băgat-o la stat la Primăria București, crede că e ca la Târgoviște să controleze și iarba.

Dar, de fapt, tema era pregătită mai demult. Iată ce spunea Liviu Dragnea în decembrie 2016: „Noi trebuie să ne întrebăm de unde consumăm apă, gaze, electricitate? De la firme străine care duc profiturile în străinătate. Noi vrem să facem o Românie unde să producem local ceea ce avem nevoie.

Teza era reluată deunăzi de domnul Tăriceanu, altfel om care a făcut avere cu multinaționalele: ”Foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât de a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut. Au făcut investiții care le-au dezvoltat afacerea și am profitat și noi pentru că a crescut numărul de angajați. Dincolo de asta, dacă o să vedem care e câștigul la nivelul bugetului, venituri, contribuții bugetare, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii firmelor românești”

Cifrele s-ar putea să-i dea dreptate domnului Tăriceanu, dar tărășenia este în altă parte. Multinaționalele angajează în România cam 1,2 milioane de oameni în 38 de mii de companii. Românii angajează dublu, dar în peste 460 de mii de companii. Cele 38 de mii de companii rulează mai mulți bani decât companiile românești. Adică peste 530 de miliarde de lei, față de 509 miliarde de lei.

Salariile plătite de companiile străine sunt în medie de aproape 2000 de lei, în timp ce companiile românești plătesc cam 1000 de lei în medie. De înțeles atracția pentru străini.

Treaba se strică însă la profit. Companile românești au raportat în ansamblu în 2015 un profit de 14 miliarde de lei, iar uriașii străini o pierdere de 2 miliarde. Și aici este de fapt marea problemă.

Companiile străine externalizează enorm de mulți bani prin diverse scheme. Una se numește consultanță. Și așa pleacă sute de milioane. Dar există scheme mult mai extinse pe care statul nici nu le miroase, nu le înțelege și nu-și bate capul.

Aceste companii au un singur scop pe lume: să facă profit. Aduc o rigurozitate a afacerii, o transparență a ei, un pic mai multă civilizație și niște standarde. Dar nu vin aici ca să înflorească România. De aici începe partea statului român.

Iar partea asta a fost definită simplu de Sorin Ovidiu Vântu, n-ai ce-i face: ”întăriți-vă statul, domnilor.” Adică înainte să te plângi și să te iei cu mâinile de cap de cât de rău este producătorul care vrea să facă bani, mai bine faci un cadrul legal care să-i oprească banii aici.

Șmecheria cu scosul banilor din țară este una dintre luptele pe care o duc state de pe toată planeta. Dar chiar o duc. Adică dau în judecată corporații, însăspresc cadrul legal, negociază la sânge avantaje. În România, doar ne văităm. O dată pentru că nu știm cum se face treaba asta și doi la mână pentru că mereu trebuie să fie un dușman la îndemână.

Așa că data viitoare când se mai plânge un cetățean din cei de mai sus, întrebați-l simplu: ce-ai făcut să oprești plecarea profitului? 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Cum vă trag în piept politicienii care zic de multinaționale

  1. Mike spune:

    Nu am vazut discutii/precizari despre un element in toata povestea asta. Pe langa companiile cu activitate „locala”, unde partenerii sunt din RO si discutam de bani „din Romania”, o mare parte din companii (as crede ca majoritatea, pana la proba contrarie) lucreaza cu piete externe, de unde cel mai probabil vin mult mai multi bani. Sper ca nu isi imagineaza nimeni ca multinationalele sunt aici sa faca afaceri cu Romania 🙂

    De aici vine partea sensibila. MN au ancorat aici dintr-un simplu motiv, suma conditiilor de indeplinit (costuri, taxe, salarii, oameni, etc.) le permite sa faca profit, ceva mai mult daca ar sta „acasa” sau in alte tari asemanatoare noua. Avantajul local: locuri de munca (platite peste medie, asta se stie), locuri de munca in companiile ce deservesc o parte din serviciile necesare (de la constructii pana la curatenie, etc.), un venit sigur la buget din TVA si alte taxe, si probabil mai gasim si altele 🙂 Toate astea venite cu bani de afara.

    Ideea este ca aici discutam in mare masura de bani ce intra in tara, si apoi de „profiturile carate cu sacii de multinationale”. Nu spun ca nu ar trebui impozitate si ceva mai mult control, insa este un subiect alunecos si probabil de asta se feresc toti sa il discute. Probabil de asta prefera sa mai ciupeasca putin de la angajati (vezi CAS vs. 5 salarii medii, unde nu prea cred ca vizeaza bugetarii sau angajatii din companiile locale…).

    In rest, numai de bine. Asta sa fie problema Romaniei anul asta, la ce circ in desfasurare avem…

  2. Alex spune:

    Păi hai să-i întrebăm pe cei cărora le-a venit idea de a ridica nivelul de trai prin creşterea salariului minim de exemplu şi să vedem ce zic ei. Sau hai să-i întrebăm pe acei care au clamat ingerința puterilor externe în politica economică românească în detrimentul statului român şi care au fost acuzați de naționalism ieftin. Oare ați avea pe cine întreba? Vreun fost premier, ceva acolo? Nu ştiu, nu mă pricep. Treceam si eu p-aci şi-am găsit uşa deschisă.

  3. MarioT spune:

    Apropo de multinaționalele rele (Mechel se pune?) si de Tutuianu – http://www.evz.ro/PDL-Dmbovia-Se-prefigureaz-un-caz-Oltchim-la-Trgovite-1003420.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!