Ce nu e în regulă cu vânzarea pământului la străini

 

Treaba stă cam așa: de la 1 ianuarie 2014 și străinii, persoane fizice, pot cumpăra în mod direct terenuri în România. Multă lume, inclusiv Președintele se așteaptă ca, de azi- mâine, pe la ușile țăranilor să apară cetățeni care să dea câteva mii de euro pe hectar. Alții se așteaptă ca asta să ducă și la mai multă sărăcie la țară și ca fondurile europene să se scurgă în buzunarele unor fermieri bogați din UE. Mulți alții, inclusiv Guvernul, cred că nu se va întâmpla nimic. Că ce-a fost de cumpărat s-a cumpărat și că nu trebuie să ne speriem.

Între toate astea sunt mai multe chestiuni în neregulă:

Nu e în regulă că politicienii cei mai de frunte ai României au poziții divergente în această chestiune. De aici, mie unuia îmi rezultă că au și interese divergente. Pe cine ar trebui să cred? Pe domnul Președinte sau pe Guvern? Cine are evaluările mai aproape de realitate? Vor veni sau nu străini? Aici nu vorbim de opțiune ci de evaluare.

Nu e în regulă că sistemul de protecție introdus, prin preemțiune, e doar apă de ploaie. Terenurile pot fi vândute doar dacă nu vor să-l cumpere coproprietarii, vecinii, arendașii, fermierii tineri sau statul. Adică cu mici modificări cam ce prevedea Codul Civil. Intenția de vânzare se afișează la Primărie după care se așteaptă 30 de zile. Să văd eu ce vecin se va bate cu 3000 de euro pe hectar aruncat de un investitor italian.  Singurul care are putere în treaba asta e statul. Și de aici…

Nu e în regulă că nu știm exact ce instituție se poate angaja la cumpărat terenuri. În ce limită de preț și cu ce scop? Și  mai ales ce se întâmplă cu el după cumpărare. Avem o politică oficială  sau e pe baza de descentralizare? Într-un fel la Tulcea și în altul la Timișoara? Și ce garantează că aceste terenuri odată cumpărate nu vor fi vândute pe 3 lei cu dedicație?

Nu e în regulă că deja 10 la sută din suprafața agricolă e deja în proprietatea unor companii mixte în care au capital străinii. Nu proprietatea e problema ci lipsa de reglementare în domeniu.

Nu e în regulă că nu există o legislație care să îi oblige pe cei care cumpără să facă agricultură. Toate țările din Uniune își iau astfel de măsuri de prevedere. La un moment dat ministrul agriculturii declara că ADS-ul va aviza fiecare cumpărător, urmărind dacă respectă condițiile impuse de statul român. Între timp a devenit mai reținut.

Nu e în regulă că deși au avut opt ani la dispoziție, niciun guvern român nu s-a ocupat de această problemă decât pe ultima sută de metri. Acest lucru era știut de România de la data tratatului de aderare, în 2005.

Nu e în regulă că până acum nu s-a găsit un sistem în care statul și băncile să impulsioneze agricultorii români să primească credite pentru cumpărarea unor terenuri. Ce s-a anunțat anul trecut, cum că se vor acorda credite cu terenul garanție, doar i-a făcut pe bancheri să râdă.

Nu e în regulă ca tu să te pregătești de vânzare când nu ai cadastru la două trimi din țară. Asta ar costa 500 de milioane de euro dar nimeni nu are bani pentru așa ceva.

Nu e în regulă că până acum nu a fost emis un regulament de vânzare de către Camera Notarilor, fără de care nicio vânzare nu poate fi făcută. Ș nici nu pare a fi vreo grabă.

În fine nu e în regulă să pornim pe drumul Ungariei unde proprietarii străini sunt pe cale să fie deposedați de pământuri, iar vânzările sunt permise doar maghiarilor. O astfel de stitudine te îndepărtează de Uniune și de sensul ei. De asemenea îi îndepărtează pe acei investitori care vin aici să facă lucruri serioase. E clar că noi cu oamenii și mijloacele noastre nici nu știm și nici nu putem să facem agricultură pe toate terenurile. O energie din afară ar fi benefică.

Mi-e teamă însă că toată această stare de lucruri a fost doar întreținută. Nici politicienii noștru nu sunt atât de proști. Aștept să văd însă pentru cine a fost pregătit terenul.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce nu e în regulă cu vânzarea pământului la străini

  1. SORIN spune:

    CADASTRUL NU COSTA 500MIL! COSTA MULT MAI MULT! SI NU S A FACUT CA NU S A CAZUT LA PACE! ORICUM SI IN AGRICULTURA O SA FIE CA IN INDUSTRIE : S A PUS PE BUTUCI TOT ; CE VINE DIN AFARA ESTE BUN SI CORECT ,CE VINE DIN ROMANICA ESTE PROST SI INFRACTOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!