Când vă e dor de Ceaușescu, uitați-vă la Venezuela

Nu mi-a lipsit nimic în copilărie. Sau nu am știut că-mi lipsește. Așa mi-a fost explicata viața. ”Noi avem portocale în decembrie pentru că atunci se fac în țările calde.” Și cu asta treaba mergea brici.

Nu puteai să nu observi, însă,  unele chestii. De vreo două ori m-au trimis pe la niște cozi. O dată la ouă, că asta era într-adevăr o problemă. Am stat jumătate de zi la ”piața mică” să vină mașina. Și am crezut că sunt al treilea sau al patrulea. Și când a venit mașina, eram la numărul 50, că toată pensionărimea își lăsase punge pe acolo.

Numai că nu s-au bătut. Nu o să uit niciodată cum a ieșit din meleul ca la rugby un băiat care ținea un carton pe jumătate gol, ca pe o comoară. Pentru pâine aveam o cartelă, fără ea nu puteai să iei nimic. Când intram la Alimentara, parcă intram la muzeu.

Puteai să te plimbi la nesfârșit fără să iei nimic. Rafturi întregi de vin și de mazăre, asta e aminterea mea despre spațiile alea. Un amestec de gri cu sticle și borcane verzi. Nu am nicio amintire că am cumpărat ceva, vreodată, de acolo.

Odată m-a trimis profesoara de sport să-i iau dero sau detergent de la un magazin. Ăsta nu se vindea în față la raft. Magazinul era de-a dreptul gol. Dar în spate erau zeci de oameni. care stăteau să ia mizeria aia, la fel de bună ca leșia. Nici nu am stat că, în mod evident, ar fi durat mai mult decât ora de sport.

Era coadă și la chiloți. Stăteam odată cu maică-mea la magazinul central să luăm niște chestiii din astea, dar mai de iarnă. Se băgaseră ”indispensabili”, după cum frumos le zicea. Așa a cerut și un bătrân în fața noastră. Iar vânzătoarea i-a dat cu flit: ”mata nu ai nici izmene și vrei indispensabili?”

Nu știu de unde venea hârtia igienică. Știu că la țară nu ajungea însă. Acolo, bunicii tăiau bucăți de ziar și de reviste și le puneau în cui lângă ușă. Le mototoleai bine că altfel te zgâriau. Doar că la fel trebuia să faci și cu hârtia adevărată care era un fel de carton.

De asta știu prin ce trec acum oamenii din Venezuela. Și ei au avut o perioadă bună, dar prin anii 80. Apoi socialismul a făcut să dispară tot, deși a naționalizat tot, iar criza s-a construit în ani. Când a căzut prețul petrolului, nu au mai putut da subvenții pentru alimente și acestea nu au mai putut fi plătite.

Da, Venezuela plătea de la stat o parte din prețul alimentelor și ale bunurilor de larg consum. O prostie colosală, echivalentă doar cu cea a lui Ceaușescu, care a vrut să plătească integral datoria.  Apoi guvernul socialist a descurajat tot ce înseamnă investiții. Practic, tot bugetul era construit pe vânzarea petrolului și mai toate bunurile erau importate. Primul semn major a fost inflația, care a ajuns la 700 la sută.

Noi vorbim acum, pentru că lipsa hârtiei igienice dintr-o țară e o știre mult mai mare decât criza însăși. Iar hârtia lipsește, chiar dacă guvernul a naționalizat fabricile care o produc. Iar de câțiva ani buni, patronii de fabrici erau obligați să pună hârtie la toaletă, sub amenințarea închiderii uzinelor și chiar a închisorii.

Lipsa trebuie căutată și în altă parte. Guvernul practică un curs neadevărat al dolarului. Și le dă dolari la acest curs importatorilor de bunuri. Doar că aducând aceste bunuri la un preț neadevărat, ei au tendința să scoată aceste bunuri din nou din țară să le revândă sau să aducă altceva la schimb, de exemplu Iphone. Re-exporturile sunt o modă, iar profiturile pot ajunge până la 13 mii la sută.

Cum o să iasă de aici, nu pot spune. Un lucru e foarte clar. Utopiile nu pot funcționa într-o lume globalizată și în care piața dictează. Ca și la Ceaușescu, linia asta se înfundă. Așa că atunci, când vă e dor de Ceaușescu, uitați-vă la cozile din Venezuela.

Foto AFP e de aici, unde o să găsiți și altele înspăimântătoare.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

31 de comentarii la Când vă e dor de Ceaușescu, uitați-vă la Venezuela

  1. Pavel Nastase spune:

    Ori ai o perceptie gresita despre copilaria ta,ori esti prost cu adevarat.Si eu si altii am trait pe vremea lui Ceausescu,am vazut si vremuri mai bune dar si timpul de care vorbesti tu.Tot pe vremea lui Ceausescu,orasul meu era luminat ca ziua erau reclame multicolore din neon,produse vest europene in magazine,de la tigari si guma pana la magnetofoane si televizoare.De la uleiul de masline care babele il luau cate o lingurita ca medicament ca nu stiau sa gateasca cu el pana la salamuri fine si delicatese care nu le vroia nimeni ca pareau scumpe.Hartia igienica se gasea peste tot numai ca la tara oamenii foloseau ziare,ca asta le era educatia.Cand a vrut sa i scoata Ceausescu din sate si sa i mute in blocuri,toti intelectualii s au suparat ca se distrug vetrele de cultura rurala(majotitatea din chirpici cu wc in fundul curtii)Eu cand vad ce se intampla in Venezuela,inteleg ca acolo un idiot a ajuns in pragul nebuniei si isi chinuie poporul de ura americanilor.Ceausescu nu a fost nebun,doar a fost mintit de acest esalon doi,care minte si azi si vinde tara celor care l au ucis pe Ceausescu.Astia sunt cei care conduc „democratic” si care nu pot fi dati jos nici cu referendumul.Eu cand vad azi ce se intampla in Venezuela,nu mi aduc aminte de comunism.Ca la noi in tara a fost diferit,doar ca unii hateri se agata de aceasta perioada ca nu au alt tap ispasitor pentru istoria noastra.Cel mai usor e sa dai vina pe un pastor care si mana turma,atunci cand turma o ia razna.Oile sunt nevinovate.Iata ce se intampla cu tara noastra atunci cand nu are cine sa o conduca,sau cand pastorul este capul haitei de lupi.Daca traiai si inainte de 80 de exemplu,ai fi cumparat indispensabili la liber fara sa stai la coada(pentru cultura ta,indispensabili inseamna izmene,nu chiloti)De aceea inainte de a scrie mai intai citeste.Sper ca nu esti prost ci doar ai o perceptie gresita despre trecut.Poti sa afli ca ca la mine in oras painea nu era la cartela iar taranii veneau si o cumparau ca s o dea la porci iar la mine in casa de exemplu,uleiul de la cartela,ramanea de la o luna la alta,si multe altele care se luau la cartela se foloseau rar.In cele din urma plecau la tara,acolo unde oamenii chiar le foloseau.Daca ar fi fost ca in Venezuela,azi poate erai mort.Sa nu uiti ca aia au caldura naturala,nu platesc pentru haine si incalzire,pentru apa calda sau petrol.In Romania pentru toate aste se munceste si se plateste.Costa o treime din tot ce producem,avem o viata scumpa.Daca in Venezuela ar veni iarna ,multi ar muri,atat sunt de saraci.Daca vrei sa stii mai multe despre trecut citeste,apoi scrie,mai lasa ura.O ajungem sa dam vina pe regele Decebal ca din cauza lui nu avem noi ce manca.

    1. Anticomunistul spune:

      Hai sictir,domnule Nastase!

    2. ionel perlea spune:

      mai baiatule , esti dus rau cu pluta daca spui ca toate bunurile alea occidentale erau pe vremea nenorocitului de n.c (cu litere mici) ! sau ai fost fiu de securist si atunci ai dreptate , ca voi aveati de toate !!!

  2. Ramon spune:

    După uciderea Ceaușeștilor (dacă au dat ordin să se tragă, și-au meritat-o), Ro avea 8,2 mln angajați (care luau un salariu și trăiau cum se povestește mai sus). Acum Ro are 4,5 mln salariați, de restul nimeni nu-i interesat cum trăiesc. Comunismul a clădit locuințe (20 % date aproape gratis imediat după 1991), școli, spitale. Acum se fac secții în spitale, dar nu se deschid, se fac clinici dar îți trebuiesc cel puțin 70 lei (salariul minim pe 2 zile) doar să te consulte medicul, la cardiologie dai 200 lei, plus 60 lei pe săptămână pe medicamente. Paradoxul ceaușist vine din creșterea ireală a salariilor 1977-90. Mama avea 1300 lei in 1973, eu m-am angajat pe 2600 (1988) fără să știu să fac nimic. De aceea banii câștigați pe hârtie cumpărau orice era de calitate prin magazine. A fost o inflație inversă, aveam bani dar nu produse, pentru că dacă nu am fi avut bani ar fi stat produsele pe rafturi. Plata datoriilor a dat peste cap balanța marfă/ bani în circulație.

  3. Costa spune:

    Baiete… pacat ca ai acces la informatie dar nu stii sa o folosesti… Nu intru in detalii. Problema multor pilifrici ca tine care tot critica sistemul comunist condus (oare?) de Ceausescu e ca nu stiu sa fie impartial si sa puna in balanta ce a fost bun si ce a fost rau.

  4. Acum spune:

    Gâdea tu ești mă?

  5. Kendo spune:

    Mi se pare incredibil cum apar tot felul de bizoni care iau apararea comunismului si a vietii de pe vremea lui Ceausescu. Unde plm vedeau unii produse ca-n vest, cand un cartus de Kent era folosit ca spaga, iar ca sa vezi un film te duceai pe la unul care avea video? Unde vedeau astia reclame ca-n vest, salamuri fine si alte aiureli? Poate doar in Duty Free-uri si hoteluri. Sau or fi fost prin anii ’70. Ceea ce spune omul asta in articol e foarte adevarat. In anii ’80, portocale si banane vedeam de sarbatori. La coada la pui te duceai cu noaptea in cap si tot n-aveai cum sa fii in primii 50, pentru ca pensionarii dormeau acolo (bine, ca multi tot pentru ai lor luau, nu pentru ei, nu ii condamn). Am auzit de la ai mei de perioada anilor ’70, cand totul parea minunat. Eu m-am nascut in ’75. Am avut o copilarie frumoasa, pentru ca nu-mi bateam capul cu ce era in jurul meu, ma duceam la tara, aveam prieteni… Dar stiu prea bine ce insemna sa merg prin magazine si sa stau la cozi sau sa mananc o banana de parca era cine stie ce minunatie. Erau bani, dar nu erau produse? Alta ineptie. Or fi avut unii, ai mei erau muncitori calificati si aveam noroc cu ce mai aduceau de la tara. Nu am murit de foame, dar banii ajungeau fix de la un salariu la altul. Nu stiu ce e in Venezuela si nu ma intereseaza. Daca e chiar atat de rau, iar ei stau ca vitele, isi merita soarta. Cred ca venezuelenii sunt una dintre cele mai docile natii de acolo…

  6. Ciprian spune:

    Cred că unii sunt irecuperabili.
    Nu înțeleg beneficiile comunismului și pace. Păi serios, alimentație raționată științific, pentru sănătatea oamenilor și a planetei.
    Chiar și așa rațiile erau (prea) mari – rația de ulei de exemplu ajungea o lună jumate, că doar cartofii prăjiți nu sunt sănăoși (în general uleiul e cam nesănătos, era pentru binele nostru).

    Televizorul era limitat – alt beneficiu, nu era spălare pe creier. Acces la informație? Ce-i aia, când știi că tot ce ai de făcut e să muncești, nu să gândești?
    Păi nu e mai bine așa? Ziua pentru muncă, seara pentru somn, când să te mai uiți la TV?

    Era atât de înțelept sistemul, că ne călea permanent. Toamna, iarna, era frig rău în bloc, dar soluția era clară – „mai ia o bluză pe tine”. Păi de ce să ardem cărbune la centralele de cartier, să poluăm aerul și să facem risipă, când soluția e atât de simplă?

    Apa era și ea economisită, tot ce nu aveam noi (între 9 și 4) se ducea probabil în Africa, știe toată lumea că acolo apa e mai valoroasă ca aurul!

    Apa caldă? Ei na, cum să te călești pentru viață, cu fundul în apă cladă, pfff…

    Ciocolată, portocale, banane? Astea sunt invenții capitaliste, adevărații oameni ai muncii n-au nevoie de prostii.

    Dar cum spuneam, unii sunt irecuperabili 😉

  7. Ciprian spune:

    Raspunsul anterior era pt. tov. Pavel Nastase (sper ca se intelege).

  8. rigoo spune:

    Unde dracu’ aveai tu ulei de măsline și țigări și televizoare, pe vremea împușcatului, măi laba tristă? Noroc cu evenimentul din ’89,ca altfel acum,idiotule,nu aveai ocazia să-ți arăți idioțenia pe internet…probabil stăteai la vreo coada.

  9. Gigi Becalul spune:

    Tinere Ciprian, nu stiu daca tu ai prins vremurile alea sau povestesti din amintirile altuia. Eu m-am nascut in 80 si am facut scoala si pe vremea aceea. Pot sa iti spun ca astazi scoala nu mai e ce a fost (am lucrat si in invatamant vre-o 10 ani), viitorul tarii e mai mult intunecat decat luminos din cauza lipsei locurilor de munca si a indolentei tinerilor, sanatatea e la pamant, natalitatea a scazut, armata nu mai avem (sau ce exista era la ultima numaratoare sub 100.000 capete) si as putea continua.
    Ce ai in schimb astazi, chiar si in China se poate pentru cei cu scoala, posibilitatea sa iesi din tara, sa mergi sa speli vase, bude, sa fi salahor pe santier, sa culegi capsuni cu masca pe fata sau sa lucrezi la un birou, in functie de scoala si experienta profesionala, pe bani, e drept, mai multi decat aici. Ii strangi, te intorci sa iti iei o casa si iti dai seama ca pe zi ce trece ca tara in care te-ai nascut nu mai e a romanilor, ci a altora care cu siguranta au mai multi bani decat tine si pentru care vei munci in final, precum in perioada fanariota.
    De ce ?
    Pentru ca nu te mai angajeaza nimeni pe santier dincolo, la 45-50 de ani si cand nu mai faci fata si te intorci cu coada intre picioare la ce ai agonisit.
    E mai bine?
    Copii isi vad parintii in poze si la webcam si cand ajunge cate un tata acasa (din tarile vestice), copilul spune: „-Mami, cine e nenea? -Tata ! -Poi si ala de aseara ai zis ca e tot tata!”, fetele tinere practica cea mai veche meserie inainte de majorat … si as putea continua la nesfarsit.
    E mai bine ? Nu stii ce vorbesti !

    1. bogdan spune:

      @Gigi Becalul: daca ai tot atita scoala ca si Jiji ala original, normal ca in strainatate mergi doar la spalat bude sau sters la fund babe. Daca in schimb ti-a placut cartea, poti merge in afara ca Inginer, IT-ist, medic. Si chiar daca stii bine o meserie poti merge ca mester in constructii, sudor, timplar, etc. Daca ai facut scoala pe terenul de joaca sau prin baruri, atunci, intr-adevar, mare chestie n-ai de oferit lumii civilizate. Acolo cistigurile sunt pe merit, nu pe Pile, Cunostinte si Relatii.

  10. littleangel spune:

    Foarte adevarat……

  11. Dragos spune:

    De Ceaușescu și de comunism le e dor doar mediocrilor. Cei care nu sunt capabili sa se dezvolte într-o societate competitiva, evident, le convine ca toată lumea sa fie egală. Egal de retardata, egal de săracă. Din nefericire pentru dânșii, am trecut de faza aia. În vreo doua generații o sa fim sus de tot, trebuie doar sa moară lacra asta de parlamentari.
    Bun articol. Pentru amanții comunismului, marș în Republica Moldova.

  12. Val C. spune:

    Imaginile vorbesc de la sine, … sunt dinainte de Photoshop. „Textele” folosesc nevazatorilor.

  13. Liv spune:

    Vai steaua voastra …generatii de dupa anii ’80…cu creiere spalate de prea mult televizor, indobitociti de hoarda de hoti care au ajuns prim mita , minciuna si fatarnicie in functii de conducere.
    Au fost ani dificili , cei din perioada apusa, nu puteti vedea jocurile care au aruncat Romania pe cale de a fi libera in prapastia autoscavagismului, acum aveti produse pe rafturi si trebuie sa va luati credite pentru a putea cumpara ceva, mancati mancare facuta pe banda in laboratoare si asa zise ferme ultraproductive si va imbatati cu apa rece ca sunteti liberi. Aveti libertate doar pe hartie caci sunteti controlati si cand mergeti la wc-ul vostru ultramodern… mancati fructe si produse din carne sintetice , ati devenit piata de desfacere a ciurucurilor occidentale si va credeti buricele pamantului in spatele unei tastaturi. Nu sti ce a fost pe vremea apusa pentru ca erati prea tanci sau doar in planul parintilor, A fost greu intr-adevar cu rationalizarea, dar treba cu taranii care veneau la oras sa cumpere paine sa o dea la porci este reala, la fel de reaa este si „povestea” cu portocalele si bananele care intr-adevar erau in magazine, a incaltarilor Adidas , a blugilor , a gumei de mestecat Turbo , numai cine nu muncea si nu invata nu avea acces la produse. Locuintele erau date aproape gratis la incadrarea in serviciu, transportul era aproape „moca”. Nu exista acces la prea multe lucruri din vest intr-adevar…dar nu putini aveau masini straine, incaltaminte din piele , haine bune si mancare pe masa …am spus mai sus conditiile (trebuia sa inveti, sa muncesti). Acum generatia tanara sprijina gardurile , fura , mint si talharesc.
    Atunci erai trimis in „tabere de munca ” daca erai „boschetar” si nu faceai dovada ca esti angajat undeva, legitimatia de serviciu tinea loc uneori buletinului. Mai trebuia sa treaca cativa ani ca Romania sa treaca de dlocada impusa de vest, asta dupa terminarea datoriei externe. Ne-au lucrat in ultima clipa , au profitat de avaria unora ca sa ne poata indatora, au mituit niste secaturi sa poata produce legi ca sa poata vinde fiecare metru patrat de teren starinilor . Mai dureros este ca o mana de oportunisti au reusit de si-au facut o relativa avere in detrimentul restului de populatie, au vandut TOT, pamant, paduri, ape, fabrici la pret de fier vechi, totul dat pe o ciunga…Curios este ca sunt unii care se bucura, in ignoranta lor, ca au au 1001 programe la tv…nus ce viteza la internet ca rafturile magazinelor sunt pline de detoate, de falsuri, de rebuturile fabricilor din vest(dar produse in China)…dar pretul platit pentru asta va fi suportat de generatiile viitoare care nu vor mai avea nici un fel de libertate , care vor plati cu sange falsa bogatie de care dispunem acum. Sunt multe de spus si mai multe de vazut si inteles si nu putem cuprinde in cateva randuri.
    Acelasi scenariu se preconizeaza si in Venezuela care va fi „salvata” …va fi defrisata , va fi hacuita si vanduta strainilor , va fi indatorata pana peste cap, pana va ajunge sa fie facuta parcele si locuitorii de drept vor ajunge sclavi in ograda proprie…. (sper sa nu am dreptate)

    In rest, toate cele bune va doresc, atat cat se va mai putea de acum inainte

    1. bogdan spune:

      Inafara de faptul ca repeti de nshpe ori ca a fost greu, de fapt ce nu e bine azi?
      1. Si azi daca sti o meserie bine cistigi bani buni, aici sau in occident, iar credit pentru cumparat casa aveai si pe vremea comunismului. Ori plateai chirie, ori rata.
      2. fructe si carne de proasta calitate? Atunci nu prea se gaseau deloc, daca tin bine minte. O fi mai bun raftul gol si cartela la carne?
      3. Portocale si banane pe raft aveau pina a fugit Pacepa, dupa aia era coada la orice, lapte, piine, etc.
      4. In rest, ce scrii tu e fix esenta poporului roman: tot timpul altii ne-au facut, altii ne-au furat, altii sunt de vina. Nu nene, de vina suntem noi. Noi am distrus fabricile pin la ultima caramida luata acasa ca poate o trebui la ceva, noi votam de 30 de ani doar hotii si tilharii la alegeri, noi suntem singurii vinovati pentru situatia de rahat in care am ajuns. Au ajuns vesticii sa ne impuna justitie si stat de drept si noi urlam cit ne tin bojocii ca e tiranie, ca ce drept are SRI sa descopere hotiile, ca de ce se ascuta telefoanele si nu se poate fura in voie, etc, etc.

  14. Florin spune:

    Mai rasfirati tovarasi mai rasfirati. Acum stiu ca de la o virsta orice o fost in tinerete era parfum pe linga ce e la criza de 50 de ani sau la batrinete. Asa ca amintirile se mai dilueaza si ramin doar alea frumoase. Chestie de psihologe umana. Dar psihologia nu se practica la romani ca nu e mumos sa darimam mituri si prejudecati cu toptanul. Iar doi la mina faptul ca Romania nu e Cehia sau nici macar Polonia este pentru ca voi in 90 ati vrut sa traiti cu aceeasi politruci comunisti. Iar pe toti ai destepti i-ati alungat in 90 ca nu numai minerii au fost acolo ci toate muncitorimea Bucurestiului. Ca voi munciti nu ginditi. Si asa ati ramas de 27 de ani. Toti oamenii cu educatie si inteligenti si-au luat atunci talpasita din tara si vestul i-a primit cu bratele deschise. Ca si acum cind toti olimpicii cu care va bateti cu caramida in piept, desi nu miscati un deget pentru educatie, pleaca. Nu va mai cacati pe voi degeaba cu ce era atunci. Unu la mina sa va explic ca nu aveti habar de economie desi va impopotionati cu diplome de contabili sau economisti. Toate fabricile construite de Ceasca in 70 au fost depasite in momentul in care un nea destept pe nume Bill Gates a inventat computerul personal si toate procesele din fabrici au inceput sa fie automatizate la un nivel nemaiintilnit pina atunci. Si nu numai automatizate dar pur si simplu precizia cu care piesele erau facute si calitatea depasea automatizarile de pina atunci. Costul s-a resus la 25% in 5 ani ceea ce a facut ca marele avantaj al productiei romanesti pretul sa fie anulat. Vesticii nu erau obligati ca esticii sa cumpere inainte de la prieteni. Ei cumparau de unde calitatea/pret convenea. Alta chestie care o uitati sau nu o stiti, in conformitate cu tratatul de la Varsovia esticii erau obligati sa cumpere de la comunisti inainte si doar daca produsul nu exista sa se uite in vest. Noi aveam asa producte de calitate ca pina si fratii comunisti ne refuzau. Dadeam la chinezi, vietnamezi Iraq sau Libia pe banane si datorie sa nu stam cu stocurile in fabrica. Fabricile construite pentru 7500 de muncitori aveau 15000 si apoi cu nebunia interzicerii avorturilor si explozia de copii 25000. Din care 5000 munceau restul jucau table pe acelasi saariu. Asa s-a facut praf ideea de munca la noi, in doar 10 ani. Cind tinerii de atunci si politicienii de acum au vazut ca oti taia frunze la ciini pe bani. Daca iau productia si GDP ( daca stiti ce e ala) al Romaniei in orice an din timpul lui Ceausescu si il compar cu cel al Romaniei din 2008 inante de criza iara o dati in barba. Ala din 2008 asa cum e Romania acum e de aproape triplu. Si asta dupa citeva seturi de date verifcate de mine de la guverne si banca nationala pina la ONU si World Bank. Doar bagati pe Google Romanian GDP per capita 1981-2016. Dar a verifica e alta chestie straina romanilor. Ca noi credem nu verificam. Si nu in ultimul rind faza cu platitul datoriilor nu s-a facut de dragul Romaniei ci de dragul sa isi faca Ceasca magaoaia aia de prost gust din centrul Bucurestiului in care s-au bagat 3 bugete nationale complete si cind creditorii au macanit ca mai bine investeste in altceva si aia is bani aruncati Ceasca o zis ca na ba va dau banii pe spinarea natiei da eu imi fac casoi cit piramida lui Keops. Exact ca acum cind retorica anti UE a venit de la politicieni ca nu ii mai lasau aia sa isi faca casoaie din banii UE iar voi ati inghitit propaganda cu ati inghitit pe aia comunista. Iar de cite ori tinerii au vrut sa schimbe ceva din temelii in tara aia s-au gasit armata de 50-70 de ani sa tipe. Asa ca ne-am carat in zari unde nu ti se tipa in fiecare zi „gindesti prea mult”. Pentru ca Romanai este o tara patriarhala unde cei invirsta stau in universitati pina la 80 de ani sau in functii guvernamentale sau in teatru sai orice domeniu si au grija ca pina mor ei sa nu se schimbe nimic nu de alta dar toata armata de rubedenii incompetente pe care au bagat-o in posturi pe numele lor sa nu zboare. Ca de aia suntem tara unde „stii cine e tata/matusa/unchiu” e la cea mai mare pretuire.

  15. IULIAN OPRIȘ spune:

    Dragilor este greu să dai dreptate integral unui sistem sau celuilalt. Să fim altruiști și să vedem și bune și rele în cele două sisteme comunist- capitalist. Se pare că există o ecuație mediană a celor două, însă noi căutăm să ne certăm.
    Hai să eliminăm tagma de căpușe din conducerea politică și să aducem inovația, noutatea prin tânără Generație. Succes Români !

    1. bogdan spune:

      Teoretic ai dreptate, doar ca nu prea exista tara comunista pe care s-o dai exemplu de succes. Comunismul e foarte frumos in teorie, dar in practica el aluneca tot timpul spre totalitarism si saracie. Ca peste tot in lumea animala, concurenta e cea care duce spre progres, iar egalitarismul e moarte sigura. Inafara de China, cu amestecul ei de comunism si capitalism, nu prea gasesti vrun sistem comunist care sa poatea fi dat de exemplu. Asha ca pina una-alta, capitalismul, mai socialist sau mai liberal, e singurul functional, iar democratia, cu toate relele sale, e singura forma de guvernamant care asigura bunastare.

  16. Yon Rijksadelaar spune:

    (Dragos,Florin si altii au pus punctul pe _”Y”_ca sa zic asa,eu,citind articolul pe Fcebook postat de Mica Dumitriu and Marioara tanasescu…..am punctat acolo cele de mai jos):_”Desi mi e mila de ei,……am dat „_ADOR _” ca un REMEMBER,sperand TOTUSI, ca nu o sa i vad „ranjind” la cozi pe romanii noi=romanii boi(romanul republikan secara&ciocan-bulan de militian),stupidul people din duminica orbului si urmasii lor care au ingropat viitorul ROMANIEI atunci la 20 MAI 1990 (cand era si ziua de nastere a SENIORULUI C COPOSU)….. dar plebea, clonata de dihonia ceausistoido-kgb-bisto-iiesciano-securista, si a dat cu tezla n testiculenta, cu acea violenta, antitaranisto-antiregala,… a republikoylor, asa zisii aparatori de neam si de tara! ………Va mai amintiti sloganele de tot rasul&plansul NU NE VINDEMA TARA, NOI MUNCIM NU GANDIM,MOARTE INTELECTUALILOR ………..COPOSU A HUZURIT IN OCCIDENT,N A CUNOSCUT CA NOI NEVOIA_ NU A MANCAT SALAM DE SOIA…………s a m d!?…………Din pacate, desi multi muncesc si si castiga existenta,traiesc, locuesc deci prin occidentul unor state regale, au tot reflexe ceausisto-republicane, injura regalitatea si habar nu au de forma de stat de aici, nu observa si nu constientizeaza ce inseamna un rege constitutional, discret garant al arbitrajului politic absolut corect si echidistant, ptk.un rege constitutional din orice stat occidental nu poate deveni NICIODATA un Basescu sau macar un Mitterand al Frantei, ca sa nu mai vorbim de un „nashpa” de dictator republican ca Putin, adica, nu pot deveni si arbitrii si jucatori ,(acelasi lucru, al arbitrajului perfect, nepartinitor fata de vreun partid politic ..observat in tarile regale ale scandinaviei,beneluxului,uk s a m d………. e valabil si la noi, daca………… am redeveni macar acum ,la 100 DE ANI de la Marea Unire, regat,dintr un minim act justitiar sau macar respect fata de MARELE NEDRAPTATIT AL ISTORIEI NOASTRE, Regele Mihai, cu printesa Margareta, scolita ani si ani de cel mai mare brand politic al natiei, nonagenarul intelept al natiei, REGELE MIHAI,in arta arbitrajului PERFECT ECHIDISTANT_NEPARTINITOR, fara datorii si obligatii fata de vreun partid,tipic unei monarhii constitutionale,forma statala cea mai recent aparuta d p d v istoric si ca atare cea mai moderna)

  17. tiberiu spune:

    sunt unii precum acest nastase..care..a patruns comentand..aiurea si anapoda..prin ..inselatorie si..falsificare de adevar..précis este un securest,numai cand am citit ca hartie Igienica se gasea peste tot..din spusele acestui tembel mi-am dat seama ca este pus de serviciul informare dezinformare al DSS ului!

  18. nicolae spune:

    Nu mi-am imaginat vreodata ca poporul asta are atatea „cozi de topor „. Vin toti tampitii si analizeaza perioada lui Ceausescu si nu vad nimic din ceea ce s-a realizat atunci (sau sunt platiti sa nu vada ?!) . Ceea ce se intampla de 26 de ani incoace nu conduce decat la un singur rezultat : disparitia Romaniei . Prin faptul ca nu actionam, punem cu totii umarul la acest deznodamant …

  19. Nistor spune:

    Cătăline… Nu am cuvinte. Ce îmi vine în minte e ” Căldură mare” de Caragiale. în care tu ești sluga de la poartă…. Dacă nu înțelegi nici acum ca poleiala asta din magazine colorează doar oamenii care sunt griji… Ești în afara buclei. Oricum dacă până acum nu ai înțeles ca trăim un sistem susținut artificial pentru idioții ca tine să creadă că este mai bine acum :(. Îmi pare rău în scurt timp vei înțelege :(. Dacă singurul tău disconfort trece prin stomac înțeleg că de acolo ai scris articolul ăsta și asta te scuză. Nu poți măsura inteligența unui stomac sătul E incomensurabila:(

  20. Ionita Rusca spune:

    Mare dreptate ai…

  21. dan spune:

    cretinule,in ce tara ai trait?

  22. Popescu spune:

    Sunt uluit!!! Citesc si vad oameni care au trat bine in vremea comunista . Bah fratilor , ori v-ati senilizat ori faceti misto de viata noastra!!!

  23. io spune:

    foarte bine punctat Dragos:
    „De Ceaușescu și de comunism le e dor doar mediocrilor. Cei care nu sunt capabili sa se dezvolte într-o societate competitiva”

    Is aceiasi oameni care tot voteaza gunoaiele de PSD … da in vreo 10 ani or pleca multi …

  24. Verdes spune:

    Incredibil cati aparatori ai comunismului in comentarii… In ce tara ati trait fratilor?

  25. Vlad spune:

    Draga Gigi Becalul, mi-am aruncat un ochi pe comentariul tău si am văzut ca ai comparat învățământul din anii aia, cu cel de azi. Zici ca ai lucrat vreo 10 ani in învățământ dar scrii cu greșeli penibile (vre-o, copii – in loc de copiii). Invățământul ăla era prost, pentru ca tu ai putut iesi din el la un asemenea nivel mediocru, iar cel de azi e si mai prost, pentru ca tie ți s-a permis sa educi copiii noștri, deși ai dificultăți la scriere. Sau poate ai lucrat in învățământ pe post de gardian?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!